Az Európai Unió két listát is létrehozott, amelyen olyan országon szerepelnek, amelynek adószabályai nem felelnek meg az uniós elvárásoknak. Emiatt több ország is lépett, így nyolc ország a feketelistáról átkerült a „szürkék" közé.

Ahogy korábban beszámolt róla az Origo, az Európai Unió feketelistára tett 17 országot. Ezen a listán olyan nemzetek szerepelnek, amelyek adótörvényei nincsenek összhangba az európai normákkal.

Azonban a Reuters hírügynökség jelentése alapján kiderült, hogy az unió vezetői arról döntöttek, hogy nyolc ország kedden lekerül a listáról.

Így mindössze kilenc ország maradt a feketelistán.

A szakminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén született döntés értelmében azonban a feketelistáról máris eltávolították

  • Barbadost,
  • Dél-Koreát,
  • az Egyesült Arab Emírségeket,
  • Grenadát,
  • Makaót,
  • Mongóliát,
  • Panamát és
  • Tunéziát,

miután ezen országok új kötelezettségvállalásokat jelentettek be.

A feketelistán marad Amerikai Szamoa, Bahrein, Guam, a Marshall-szigetek, Namíbia, Palau, Saint Lucia, Szamoa, illetve Trinidad és Tobago.

Panama lekerült a feketelistárólForrás: AFP/Image Source/Rosanna U

Az uniós pénzügyminiszterek december elején fogadták el a listát, amelyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő államok kerültek fel, miután az EU közlése szerint közel egy év párbeszéd után sem voltak hajlandóak megfelelő együttműködésre.

Érdekesség, hogy az uniónak nem csak fekete-, hanem szürkelistája is van, ezen 47 nemzet volt található. Ide került át az említett nyolc ország, így 55-re bővült ez a szám.

A „szürkék" ígéretet tettek arra, hogy megváltoztatják adózásukat és végrehajtják a jogharmonizációt az uniós előírásoknak megfelelően.

A lépést sokan bírálták, kiemelve, hogy például Panama régóta tudatosan egy adóparadicsom képét alakítja ki magáról, s ennek ellenére most lekerül a szankciókat egyelőre még csak nem is tartalmazó feketelistáról. A bírálók szerint az intézkedés "aggasztó", amellyel "kiüresítik a listát, meggyengítik a hitelességét".

Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos decemberben leszögezte: a lista elfogadását szankcióknak kell követniük, a szürkelistán szereplő országoknak pedig hitelt érdemlően eleget kell tenniük a vállalásaiknak, senki nem kaphat szabad utat.