Ezek a leginnovatívabb országok 2018-ban

mesterséges intelligencia
(170915) -- BEIJING, Sept. 15, 2017 (Xinhua) -- People look at a bionic robot at an exhibition during the 2017 national mass innovation and entrepreneurship week in Beijing, capital of China, Sept. 15, 2017. More than 300 items and projects on artificial intelligence, biotechnology, new material, energy conservation, environmental protection, intelligent robot and Internet plus were displayed at the exhibition. (Xinhua/Zhang Chenlin)(mcg)
Vágólapra másolva!
Közzétette a 2018-as Innovációs Ranglistát a Bloomberg. Az elemzés során több szempont alapján értékelték azt, mely országok hogyan teljesítenek ezen a téren. Az első tíz helyezett rangsorában komoly változások voltak az előző évhez képest.
Vágólapra másolva!

Három ázsiai állam is ott van a világ leginnovatívabb országai között a friss, idei rangsor szerint. A lista első helyén nincs változás 2017-hez képest, ám nagy meglepetésre, az USA nem fért be az első tízbe.

Meglátszik a kormányzati politika

A lista első helyén idén is Dél-Korea áll. Az egykori távol-keleti kistigris zsinórban ötödik éve viszi az aranyérmet a globális innovációs versenyben.

A Samsung továbbra is az ország legértékesebb vállalatának számít.

A cég az okostelefonok, alkatrészek, médiatartalmak és megannyi más fejlesztés révén, olyan rétegzett vállalati ökoszisztémát épített ki, melyhez csak a japán Sonyé és a Toyotáé hasonlítható.

Dél-Korea idén is a leginnovatívabb ország Forrás: LG

A lista második helyén Svédország áll, míg a harmadik helyre a tavaly a hatodik pozíciót elfoglaló Szingapúr került. Ezzel a negyedik helyre utasította vissza a tavalyi harmadik helyezett Németországot, ami pedig Svájcot szorította eggyel lejjebb. Japán a hatodik helyre került a tavalyi hetedikről. Finnország két helyett rontva a hetedik, Dánia pedig idén is a nyolcadik, ahogy 2017-ben. Franciaország tavaly még nem fért be az élbolyba, most a kilencedik. Izrael megőrizte pozícióját a tizedik helyen.

Az utóbbi években látványosan erősödő Kína a 19. lett a tavalyi 21. hely után.

Ezt főként annak köszönheti, hogy az országban növekszik a mérnöki és tudományos végzettségűek száma, valamint nagy potenciál rejlik az olyan innovatív vállalatokban, mint a Huawei.

Némi meglepetést okozott az, hogy az Egyesült Államok idén a 11. helyre csúszott vissza a tavalyi 9. pozícióból, azaz nem fért be a leginnovatívabb országok elitjébe.

Szingapúr idei sikere részben azzal magyarázható, mint az USA gyenge szereplése.

Kína javított tavalyi helyezéséhez képest és a 19. lett, az Egyesült Államok viszont idén nem fért be a legjobb tízbe Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhang Chenlin

Utóbbi államban ugyanis csökkent az oktatás eredményessége, kevesebb tudományos, illetve mérnöki végzettségű munkavállaló jelent meg a munkaerőpiacon. Kisebb a hozzáadott érték aránya, és ezeket a veszteségeket a növekvő termelékenység sem kompenzálja teljes mértékben. Elemzők szerint, a jól finanszírozott innovációs politikák, a nagyobb kormányzati források biztosítása, a kutatás és fejlesztés kiemelt prioritásként kezelése, meghálálja magát az országok teljesítményében.

Magyarország idén is a 27. helyen végzett, vagyis megőrizte tavalyi pozícióját, ahová a tavaly előtti év helyezéséről három helyet javítva került fel. Az ország különösen jól szerepelt az iskolai végzettségek munkaerő piaci hasznosításában és a produktivitás kategóriájában, ahol a nettó és a bruttó hazai össztermék 15. életévüket betöltött munkavállalókra jutó arányát nézik.

Feltörekvők és vesztesek

Idén az egyik legnagyobb vesztes Új-Zéland. A tavalyi 19. helyről a 23-ra esett vissza, azaz pozíciója négy helyett romlott az országok versenyében. Malajzia a 23. helyről a 26-a csúszott. Törökország viszont, négy helyet javítva, a 33. lett.

Az 50-es lista utolsó szegmensében Horvátország, Tunézia, Szerbia szépítettek. A lista 48. helyére Dél-Afrika, 49. helyére Irán került. Ezek az országok tavaly nem kerültek fel az 50-es listára, melyet idén is Marokkó zár.

A sikeres országok az innovációts ráfordításokat befektetésnek tekintik, nem költségnek (illusztráció) Forrás: Origo

Az elemzők azt mondják, az innováció egyik velejárója, hogy szembe kell nézni az időről időre elszenvedett kudarcokkal.

A lista eredményeinek értékelései szerint kevésbé innovatívak azok az országok, ahol a kultúra inkább a kockázatkerülő magatartást részesíti előnyben. Fontos továbbá, hogy az abban sikeres országok befektetésnek tekintik az innovációt, nem pedig muszájból kifizetendő költségnek pénzügyi velejáróit.