A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását. A program keretében az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult, és sor került a régi 20 000, 5000 és 2000 forintos bankjegyek bevonására is. Most az 1000 forintoson a sor.

Tovább folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon törekvése, hogy megújítja a bankjegyeket. Ezúttal az 1000 forintos papírpénzek újulnak meg.

Az új 1000 forintos bankjegyek március 1-től kerülnek forgalomba.

Fontos tudni, hogy a bankjegyek régi változataival 2018. október 31-ig lehet fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden a honlapján.

Az MNB felhívja minden olyan parkoló- menetjegy- ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy - akik eddig még nem tették ezt meg - a hátralévő egy hónapban készítsék fel a berendezéseiket az új ezresek elfogadására, hogy a lakosságnak ne okozzon problémát az új bankjegyek használata az automatáknál.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke bemutatja az új 1000 forintos bankjegyetFotó: Csudai Sándor - Origo

A bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel 2018. október 31. után még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók azonos címletű - új fizetőeszközre.

A jegybank közölte azt is, hogy a régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést,ezért ennek a címletnek a régi és az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje.

Készülnek az új 5000-es bankjegyekFotó: Adrián Zoltán - Origo

A programban az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult, és bevonták a régi 20 000, 5000 és 2000 forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.