Hat különleges megújuló energia projekt Kínában

Panda Power Plant: napelemes termelő Datongban
Aerial view of the world's first solar power station shaped like giant pandas in Datong city, north China's Shanxi province, 18 October 2017. A solar power station shaped like giant pandas started operation in Datong city, north China's Shanxi province, 29 June 2017. The design idea was proposed by a 17-year-old overseas Chinese student, who hoped that it would make people think about protecting the environment by using green power. About 100 similar panda-shaped solar power stations are expected to be built in countries involved in the Belt and Road Initiative in the next five years.
Vágólapra másolva!
Kína gazdag történelmi és kulturális öröksége után, a 21. század elejére a világ egyik legfontosabb gazdasági és katonai hatalmává fejlődött – valamint a megújuló energiaforrások hasznosításának élenjárójává.
Vágólapra másolva!

A távol-keleti Kína, minden elemzés szerint, jelenleg a világ vezető országa a tiszta energiák hasznosításában. A CNBC is felhívja arra a figyelmet, hogy az ország egymaga produkálja a megújuló energiák hasznosítását célzó termelőkapacitás növekedésének, jelentékeny hányadát. A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint, 2016-ban a szolárkapacitás globális mértékben 50 százalékkal nőtt, aminek közel felét Kína adta. A szélenergia hasznosítására az ország ugyanebben az évben 23,4 gigawattnyi kapacitást helyezett üzembe.

Kínában a megújuló energiákat hasznosító termelőegységek nem egyszer különleges tervezői elképzeléseket tükröznek, vagy épp rekordokra törnek, kapacitásban vagy méreteiket tekintve.

Az alábbiakban öt ilyen, figyelemre méltó, megújuló energiát hasznosító, abból villamos energiát előállító erőművet mutatunk be, valamint egy további, izgalmas energetikai megoldást a tömegközlekedésben.

Csendesen teszi a dolgát a világ egyik legnagyobbja

Longtan vízerőmű, Guanghszi

A Hongshui folyón felhúzott duzzasztógát és erőmű az egyik legnagyobb a világon. 6000 megawatt névleges kapacitással rendelkezik. Összehasonlításul: a világ második legnagyobb (kapacitását tekintve) hidroerőműve, a Brazília és Paraguay határán megépült Itaipu, 14 000 megawattal, amely elegendő utóbbi ország szinte teljes ellátásra. A longtani termelő nem csak kapacitásával, hanem fizikai méreteivel is felhívja magára a figyelmet: a gát szédítően magas, mintegy 216 méteres szintkülönbségű.

Látványnak sem utolsó a 6000 megawattos vízerőmű Forrás: AFP/Imaginechina/Gao Dongfeng

Szétlopkodott szolárút Tsinanban

Napelemekkel felszerelt szolárpálya-szakaszt adtak át Kínában tavaly decemberben, Tsinan városánál. Az útba épített panelek évente 1 millió kilowatt óra tiszta energiát termelnek, amely nagyjából 800 háztartás számára elegendő.

Az 5800 négyzetméteres pályaszakasz különleges – és jelenleg drága – technológiai megoldásokat képvisel.

Ahogy az Origo is megírta, ez annyira megtetszett valakiknek, hogy a panelek egy részét el is lopták. A cselekmény célja vélhetően a technológia megszerzése volt.

Kína első szolárpanelekkel felszerelt útszakaszát nemrég adták át a forgalomnak Forrás: AFP/Imaginechina/Luo Bo

Tengeri híd

a Donghai Bridge nevű offshore szélfarm

A Kelet-kínai tengerbe telepítették a több mint 100 megawatt kapacitással rendelkező Donghai Bridge nevű, offshore szélerőművet. A tengeri turbinák egyenes sorokban, szinte katonás rendben állnak a vízben, mintha valóban hidat képeznének az azonos nevű, tényleges – és meglehetősen kanyargós – híd mellett. Itt 34 turbina dolgozik a tengeri szelek hasznosításán.

Katonás rendben állnak az offshore erőmű turbinái a hídhoz közel Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Ding Ting

Három-szurdok gát (Three Gorges Dam)

Jangce folyó, Hupej tartomány

Nem lehet a vízenergia hasznosításáról beszélni a Gyűrűk Urásan hangzó nevet viselő kínai szuperduzzasztó, a Három-szurdok gát nélkül. Szigorúan nézve, az említett Itaipuval állnak holtversenyben az első helyen a legnagyobb vízerőművek listáján.

Beépített kapacitását tekintve a kínai építményé az első hely,

22 500 megawattjával papíron másfélszer annyira képes, mint a dél-amerikai monstrum. Ám az éves energiatermelési adatok alapján, csak második a brazil csoda mögött. A 181 méter magas és 2335 méter hosszúságú duzzasztó az egyik leghatalmasabb, ember alkotta építmény.

Ez jelenleg a világ legnagyobb kapacitású duzzasztója Forrás: AFP/Imaginechina/Ou Yangxj

Amikor a napenergia cukivá válik: a pandás napelem farm

Nagyjából fél éve működik - pontosabban a tesztüzemnél tart - Datong városában a prefektúra jogú város új napelemfarmja, egyúttal látványossága. A 100 megawattos névleges kapacitású termelő különlegességét az adja, hogy madártávlati nézetből a panelek egy óriáspandát mintáznak. A veszélyeztetett állatfajta pedig szerte a világon népszerű és sokak kedvence, emellett jól ismert környezetvédelmi szimbólum is. A pandás erőművet 25 éves időtartamra tervezték, mely alatt várhatóan 3,2 milliárd kilowattóra tiszta energiát fog szolgáltatni. Ennyihez – fosszilis hordozók esetén – több mint 1 millió tonnányi szenet kellene elégetni.

Rengeteg szenet takarít meg a pandás naperőmű Forrás: AFP/Imaginechina/Panda Green

A több ezer elektromos busz városa

Van egy nagyváros Kínában, ahol már kizárólag elektromos buszokat használnak a tömegközlekedésben. Tavaly nyáron jelentették be Sencsen város hatóságai, hogy a közlekedési vállalat flottáját teljes egészében átállítják elektromos buszokra. Akkor 5698 e-busz futott a város útjain. Ahogy nemrég az Origo is megírta, az e-buszok száma azóta több háromszorosára nőtt.

Sencsen városában már több ezer elektromos busz állt forgalomban Forrás: AFP/Imaginechina/Stringer

Sencsen és környezete pedig a kormányzati elképzelések szerint is, hamarosan Kína egyik legfontosabb régiójává válik. A kínai vezetés szándékai szerint, ez lesz az a térsége az országnak, amely akár már néhány éven belül technológiai kihívója lehet az amerikai Szilícium-völgynek.