Eszköztelen a világ egy újabb válsággal szemben

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
A pénzügyi intézmények szinte eszköztelenek lennének, ha ma kirobbanna egy újabb pénzügyi válság – mondja a Harvard Egyetem sztárközgazdásza. Kenneth Rogoff azonban optimista, és úgy látja, egyelőre még nem kell félni egy hamarosan bekövetkező összeomlástól. Mások szerint azonban a túlzott optimizmus jelentheti az igazi kockázatot.
Vágólapra másolva!

Ha most beütne egy pénzügyi válság, még elsődleges tervük sem lenne a nagy pénzügyi intézményeknek – mondta a Világgazdasági Fórum éves davosi találkozóján Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem nemzetközi hírű közgazdásza. A szakember ezzel arra utalt, hogy a világ nagy jegybankjainak már csak alig van mozgástere egy esetleges újabb válság kezeléséhez – írja a CNBC.

Mindazonáltal Rogoff hozzátette, jelenleg még mindig a legutóbbi válságból jön ki a világgazdaság, és

egy ilyen mély és súlyos sokk után az egy évtizedig tartó talpra állás egyáltalán nem számít abnormálisnak.

„Nem azt mondom, hogy nem lesz újabb pénzügyi válság, de elég optimista vagyok azzal kapcsolatban, amerre ma tart a világgazdaság. Beüthet egy újabb krízis? Természetesen. Azt gondolom azonban, hogy jelenleg a legutóbbi válság legvégén vagyunk, mégpedig egy igen tipikus pályán" – hangsúlyozta Rogoff.

Ezzel párhuzamosan a közgazdász úgy véli,

a bankoknak saját magukat kell megvédeniük.

Ha ugyanis az adósságok agresszív ütemben bővülnek, akkor ezekre a pénzintézeteknek maguknak kell odafigyelniük. Amennyiben tehűát óvatlanok az olyan rendkívül magas adósságállományokkal rendelkező piacokkal kapcsolatban, mint Olaszország, Japán vagy az egyes feltörekvő gazdaságok, akkor a bankok igencsak megüthetik magukat.

Az optimizmus kockázata

Vannak azonban olyanok is, akik szerint a túlzott piaci optimizmus jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. Közéjük tartozik a milliárdos magántőke-befektetési guru, David Rubenstein is, aki szintén Davosban nyilatkozta, az adósságok,

a geopolitika, illetve a váratlan események mellett a széles körben érzékelhető általános optimizmus az egyik legaggasztóbb tényező ma a világgazdaságban.

A Carlyle Group társalapítója úgy véli, súlyos aggodalomra ad okot, hogy jelenleg a legtöbben teljesen figyelmen kívül hagyják a recessziós kockázatokat. Hozzátette, amikor a többség nagyon boldog és magabiztos, akkor általában valami rossz történik.

Kockázatos lehet a túlzott optimizmus Forrás: 123rf.com

Emellett kiemelte, a kormányok túl sok adósságot halmoznak fel, ami egy idő után tarthatatlanná válhat. Ezt támasztja alá egyébként az is, hogy nemrég kiderült, rekord szintű adósság nehezedik a világgazdaság egészére.

Jelezte továbbá, igen súlyos kockázatokat jelenthetnek az olyan nem várt geopolitikai sokkhatások, melyek megráznák a világpiacot. Ezek alatt olyanokat kell érteni, mint például egy egészségügyi járvány vagy politikai konfliktusok például Iránnal, Oroszországgal vagy Kínával összefüggésben.

A nagy élénkítés vége

Lényegében osztotta Rubenstein véleményét Michal Krupinski, Lengyelország második legnagyobb bankjának, a Bank Pekaónak a vezérigazgatója.

A bankár szerint ugyanis számos tényező ad okot az általános optimizmusra, de ilyen esetekben mindig a leggyengébb láncszemre kell kellő óvatossággal figyelni.

Hozzátette, jelenleg a világ jegybankjai példa nélküli eszközöket alkalmaznak a gazdaságok élénkítésének érdekében. Ez a „drog" (mármint az alacsony kamatok és az eszközvásárlások kombinációja) azonban idővel elfogy, és akkor strukturális problémák sokaságával kell majd szembenéznie a világgazdaságnak.