Lehetőségekről és kihívásokról szól a magyar gazdaság idei éve

eladó bolti eladó bolt
Nyíregyháza, 2013. augusztus 25. Eladó a Decathlon tizennegyedik magyarországi, Nyíregyházán nyílt áruházában 2013. augusztus 25-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A kormányzat 2018-ban is stabil növekedésre számít, ugyanakkor fel kell készülni az újabb ipari forradalomra.
Vágólapra másolva!

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a HG Média-csoport Fókuszban rendezvénysorozatának Gazdasági évnyitó című konferenciáján kijelentette, hogy az ipar növekedése is dinamikus, kiemelkedő az építőipar teljesítménye, de a beruházások ösztönzése továbbra is fontos feladat. Ezért fontos a külföldi tőke beáramlása és az uniós források hatékony elköltése - írja a Tőzsdefórum.hu.

A hatéves bér- és adómegállapodás is a növekedést támogató tényezők közé sorolta Lepsényi.

A minimálbér és garantált bérminimum növekedése élénkítette a fogyasztást, a szociális hozzájárulási adó csökkentése a vállalatoknak kedvezett.

Az államtitkár szerint kockázatot a munkaerő rendelkezésre állása jelent, de az aktivitási ráta javulóban van, például a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával és a távmunkával.

Szintén a kockázatok között említette a kkv-k felkészítését a negyedik ipari forradalomra: létfontosságú lesz a digitális átállás és a technológiai megújulás. Ezt segítik a mentorprogramok és a mintagyárak.

A kkv-knak fel kell készülniük a negyedik ipari forradalomra Forrás: MTI/Balázs Attila

Az adórendszer átalakításával szintén ezeket a célokat támogatják, így tervezik a közvetlen adók és az adminisztráció csökkentését. A NAV digitalizálása is folyamatban van, ez lesz a NAV 2.0.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint hangsúlyos elem volt az elmúlt csaknem nyolc évben az állami szerepvállalás erősítése, a bürokrácia csökkentése és az állam működésének kiszámíthatóvá tétele. Erős állami szerepvállalás nélkül mára nem sikerült volna elérni ezeket az eredményeket a makrogazdasági mutatókban.

Az állami ügyintézés lerövidült, az esetek 80 százalékában sikerül nyolc napon belül döntést hozni.