Az Európai Bizottság új jogszabályjavaslata alapján az eddigieknél jóval több vállalkozás minősülhet majd kisvállalkozásnak a forgalmi adó tekintetében, mivel az alanyi mentesség árbevételének felső határa akár 25 millió forintra is ugorhat, így a jelenleginél jóval több a kisvállalkozás számíthat az őket érintő adminisztratív terhek mérséklődésére.

Az Európai Bizottság (EB) még október elején mutatta be az Unió áfaszabályával kapcsolatos reformtervét, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy javítsa és egyszerűsítse az áfa adminisztrációját a tagállamok és a cégek számára, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST. A szabályozás másik fontos eleme, hogy a tagállamok az áfakulcsokat a jelenleginél sokkal szabadabban határozhatnák meg.

Jelenleg a tagállamok saját hatáskörben állapíthatják meg a forgalmi adó általános kulcsát, ami minimum 15 százalék, de bevezethet legfeljebb kétféle kedvezményes kulcsot (5-15 százalék) is.

Az új szabályozás értelmében ezek a sávok ugyan megmaradnának, de ezen kívül lehet még 0 százalékos, valamint egy 0-5 százalékos kulcs is. Ráadásul eddig a tagállamok eddig csak néhány, uniós szinten felsorolt termékre alkalmazhattak kedvezményes áfamértéket; a jövőben viszont a tagállamok bármilyen tevékenységre alkalmazhatnak kedvezményes kulcsot leszámítva néhány terméktípust (pl. dohány, alkohol, fegyverek).

A tagállamoknak továbbra is korlátot fog jelenteni, hogy nincs lehetőség önkényesen kijelölni az áfakulcsokat, mivel a pénzügyi semlegesség egy általános uniós szabály - mondta Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere.

Több áfa kulcsunk lehet a jövőbenForrás: Shutterstock

Az egyes termékekre vonatkozó áfa-besorolás terén ugyanakkor nagyobb eltérések lesznek a tagállamok között.

Így egy több országban is értékesítő vállalkozásnak tagállamonként kell majd figyelnie az egyes termékeire eső adókulcsokat.

A hazai kis - és középvállalkozói szektor szempontjából a változás további lényeges pontja, hogy

az eddigieknél jóval több vállalkozás minősülhet majd kisvállalkozásnak az áfa tekintetében: mivel Magyarországon jelenleg az alanyi mentesség árbevételének határa 8 millió forint, míg ezután az ország döntésétől függően ez akár 25 millió forintra is ugorhat.

Elképzelhető akár az is, hogy az alanyi mentes áfásnak nem kell majd bejelentkezni az Adóhatóságnál, nem kap adószámot, továbbá nem kell számlát sem kiállítania, a nyilvántartásokat mérsékelten kell vezetnie, valamint évente legfeljebb egyszer kell majd egyszerűsített adóbevallást beadnia.