Megújult a felfedező kutatásokat ösztönző hazai pályázati rendszer

ér- és szívbetegségek, Szív- és érkutatási kiválóságközpont, „Ironheart”
Az „Ironheart” célja, hogy új laboratóriumi módszereket és kardiovaszkuláris gyógyszerjelölteket vezessenek be a klinikai gyakorlatba.
Vágólapra másolva!
A források bővülése, a 40 év alatti kutatók projektjeit támogató új pályázat és az új kiválósági felhívások meghirdetésével teljesültek az NKFI Hivatal felfedező kutatások rendszerének megújítását célzó 2017-es vállalásai – hangsúlyozta Pálinkás József a Hivatal KFI Versenypályázati Tükör 2018 című rendezvényén.
Vágólapra másolva!

A 2015-ös 7,9 milliárd forintról folyamatos növekedéssel idén 16,5 milliárd forintra nőtt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetettel felfedező kutatást ösztönző felhívások keretösszege.

A hazai és uniós KFI forrásokból 2015 óta odaítélt mintegy 600 milliárd forintnyi támogatásból mintegy 300 milliárd forint az innovatív vállalkozásokat, valamint a vállalkozások és a kutatóintézetek együttműködéseit ösztönzi.

A felfedező kutatások pályázatain az egyetemek 6,2 milliárd forintot, az MTA kutatóintézetei pedig közel 4,2 milliárd forintot nyertek el 2017-ben. A legsikeresebb pályázók az Eötvös Loránd Tudományegyetem (68 elnyert pályázat), a Debreceni Egyetem (50 nyertes pályázat) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (42 nyertes pályázat) volt.

300 milliárd került a vállalkozásokhoz, illetve a velük együttműködő kutatóintézetekhez. Forrás: Debreceni Egyetem

A kutatói életpálya különböző szakaszaihoz illeszkedő új pályázati konstrukciókkal 2017-ben jelentősen bővültek a pályázati lehetőségek a kutatói közösség 40 év alatti tagjai számára. Míg 2016-ban a 40 év alatti kutatók 34 pályázata nyert forrást a kutatói témapályázatokon, addig 2017-ben 119 új projekt indulhatott el 40 év alatti kutató vezetésével a kutatói témapályázatok vagy fiatal kutatói témapályázat programokból támogatva. A pályázati felhívások 2018 januárjában ismét megjelentek. A kiválósági felhívásokról 2017-ben mintegy 4 milliárd forint keretösszegű támogatói döntés született.