Menetlevél vagy útnyilvántartás?

Hoffmann Opel gyár
Hoffmann 25 éve az első Astra tesztautóval
Vágólapra másolva!
Menetlevelet vagy útnyilvántartást kell vezetni, ha a cég egy nyolcszemélyes Opel Vivaroval szállítja a dolgozókat vidékről a munkahelyükre? Le lehet-e vonni ilyenkor 100 százalékban az áfát? Cégautóadót kell-e fizetni?
Vágólapra másolva!

Építőipari tevékenységgel foglalkozó cég azért vásárolt (nyílt végű pénzügyi lízinggel) nyolcszemélyes Opel Vivarot a cég nevére, hogy a dolgozókat azzal szállítsa vidékről a munkahelyükre. A dolgozók közül fogja valaki vezetni. Ezt a gépkocsit kizárólag, 100 százalékban erre fogják használni. Menetlevelet vagy útnyilvántartást kell-e vezetni? Ebben az esetben le lehet-e vonni 100 százalékban az áfát? Cégautóadót kell-e fizetni? - kérdezi egy olvasó az Adózóna.hu-n.

Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válasza szerint

a személygépkocsinak számít az Szja tv. szerint a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas személygépkocsi.

Menetlevél-, illetve fuvarlevél-kitöltési kötelezettség vonatkozik a cégre, mint minden gazdálkodóra. Az adóhatóságot az adókötelezettség megállapítása érdekében érdekli és vár a gazdálkodótól írásos, elszámolási szabályt. A jövedelemszerző a tevékenységéhez használt gépjármű-költségelszámoláshoz útnyilvántartás vezetésére kötelezett.

Az Szja. törvény alá tartozóan személygépkocsinak számít a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas személyautó Forrás: Opel

Erre a célra a menetlevél vezetése is megfelel, ha tartalmazza megfelelő adatokat.

A Gjt. 17/A. § (1) szerint cégautóadó-köteles az az Szja tv. szerinti személygépkocsi – ide nem értve a környezetkímélő gépkocsit –, amely nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá amely után a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el. Tehát itt vizsgálni kell, hogy a jármű 8 vagy 9 személyes, azaz a cégautóadó-kötelezettség szempontjából ez lényeges kérdés.

A cégautóadó-fizetési kötelezettséget az útnyilvántartás léte vagy nem léte nem befolyásolja, társaság esetében a jármű birtoklásának puszta ténye, általánosságban, megalapozza az adófizetést, ha az adó tárgya a hivatkozott jármű.

Ugyancsak nem játszik szerepet az útnyilvántartás a személyi jövedelemadó kapcsán, a személygépkocsi esetleges magáncélú használata miatt (majd érinti a kiküldetés és a munkába járás költségtérítés szabályait) nem kell adóköteles jövedelemmel számolnia sem az érintett magánszemélyeknek, sem a cégnek az Szja. tv. 1. számú melléklet 8.37. pontja szerint.

Az áfatörvény 124. § (4) bekezdése alapján 2013. január 1-jétől hatályos 124. § (4) bekezdése értelmében nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatás áfatartalmának 50 százaléka.

Az áfatörvény 125. § (1) bekezdés f) pontja alapján azonban az áfa levonható, ha az ilyen szolgáltatások igénybe vétele fejében járó ellenérték legalább 50 százalékára igazoltan teljesül.

A cégautóadó megfizetésének az áfalevonáshoz semmi köze nincs, ezért ez ebben az esetben is fennáll a fizetési kötelezettség.

Az eredeti cikkben, mely itt érhető el, sokkal részletesebb szakértői válasz olvasható.