A Roszatom magyarországi leányvállalata, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. megállapodást kötött a Blue World Power and Energy Services PTY Ltd. dél-afrikai céggel mini vízerőmű létesítéséről Dél-Afrikában - közölte az orosz állami atomenergetikai konszern.

A tájékoztatás szerint a Ganz EEG Kft. kompletten szállítja és helyezi üzembe a mini vízerőművet, Magyarországon gyártják a szükséges eszközöket, köztük a turbinát, valamint az irányítástechnikát.

Három évtizedre tervezve

A Ganz EEG Kft. 12 éves garanciát ad a termékre, amelynek üzemideje mintegy 30 év. A mini vízerőmű távvezérléssel működik, mobiltelefonos, internetes vagy műholdas kapcsolat útján.

Mini vízerőművet terveznek Dél-Afrikába a magyar cégnél (illusztráció)Forrás: RenewablesNow

A Roszatom közleményében hangsúlyozta, a Ganz mini vízerőműve jól illeszkedik az afrikai villamosenergia rendszerekhez, nincs szükség távvezetékek építésére, 93 százalékos éves kihasználtság mellett a berendezés megtérülése 3 év.

A közleményben Alekszandr Merten, a Roszatom projektintegrátori szerepet betöltő cége, a Rusatom International Network vállalat elnöke hangsúlyozta: a megállapodás kezdete egy nagyobb léptékű együttműködési programnak Dél- és Közép-Afrikában. Az első szerződést a Blue World Power and Energy Services PTY céggel kötötték 1 megawatt (MW) alatti teljesítményű vízerőmű afrikai létesítésére.

Afrika vizenergia potenciálja jórészt khasználatlan, nem éri el a 10 százalékot sem.

Mini erőműveket kaphatnak az afrikai falvak

Gavin Carlson, a Blue World Power and Energy Services igazgatója a közleményben kiemelte, cégük több potenciális projekteken is dolgozik az afrikai kontinensen,

többnyire a mini vízerőművekre összepontosítanak, miután azok képesek az afrikai falvak számára gyorsan és hatékonyan elektromos energiát biztosítani.

A dél-afrikai mini vízerőmű a Mpumalanga tartományban található Johannesburgtól 300 kilométerre keletre, a Mpompomo vízesésnél épül majd.