Ehhez az új menő irodához mini-esőerdő is jár

2018.01.30. 14:29

A négymilliárd dolláros három, fákkal teletűzdelt gömbjének tervrajzát három éve kapta kézhez az e-kereskedelmi óriás, az Amazon alapítója, Jeff Bezos. A most átadott irodaház és a hozzá tartozó három üveg-acélgömb pedig nemcsak irodákat és tárgyalókat, hanem egy Rubi nevű fát, függőhidat és vízesést is rejt.

Hétfőn mutatták be az e-kereskedelmi óriás, az Amazon legújabb irodáját, amelyet hét év komoly tervezés és kivitelezés előzött meg.

Az átlátszó üveggömb épület lehetőséget ad a dolgozóknak, hogy kiszakadjanak az e-mailek, megbeszélések, jelentések és határidők sűrűjéből, hogy helyette egy kavicsos, vízeséssel tarkított úton szívjanak friss levegőt, miközben igazi, dél-amerikai páfrányok nyújtanak kellemes látványt.

Seattle, 2018. január 30. Résztvevők az Amazon.com amerikai internetes áruház új, Amazon Gömbök nevű irodaházának megnyitóján Seattle-ben 2018. január 29-én. (MTI/AP/Ted S. Warren)Forrás: MTI/AP/Ted S. Warren

A tervrajzok egyikén egy majdnem tíz méter magas, fák közötti függőhíd volt látható, egy másikon a fa és környezete öt évvel későbbi koncepciója, ami szerint a híd felett magasodó lombkorona igazi esőerdei hangulatot csempész az Amazon belvárosi irodaházának belsejébe.

Bezos ugyanakkor nem akart öt évet várni az egyedülálló élményre. „Azt a kérdést kaptam, hogy lehetne-e öt éves az erdő már az első napon, és ez lett végül a projekt mottója" – nyilatkozta Ron Gagliardo, a projekt vezető kertésze a Bloombergnek.

Jeff Bezos 24 éve alapította az Amazont, amely akkor még csak könyvkereskedéssel foglalkozott. Ma már

a cégnek 542 ezer alkalmazottja van világszerte, és mintegy 180 milliárdos bevételt termel évente. Nem mellesleg pedig Bezos a Forbes magazin listája szerint a világ valaha volt leggazdagabb embere, maga mögé utasítva olyan neveket, mint a Microsoft alapítója, Bill Gates, vagy a Facebook társalapítója, Mark Zuckerberg.

A cégvezér, Bezos jelmondata: „Mindig az első nap" annyira beleivódott a cég kultúrájába, hogy ez lett az új Seattle-i irodakomplexum neve: Day One – és ez az a hely, ahol Bezos a legtöbb munkaidejét tölti.

Ebben a 159 méter magas, 37 emeletes irodaépületben kezdte meg működését az Amazon Go kassza nélküli bolt 2016 decemberében, amelyet a múlt héten nyitottak meg a nagyközönség számára. A most átadott 24-28 méter belmagasságú gömbszerű szuperirodák pedig a felhőkarcoló előtti téren kaptak helyet, ahová az alkalmazottak könnyűszerrel átsétálhatnak.

Az irodaépület eleinte egy kopár síksághoz hasonlított, amelyen kertészek, építészek és építőmunkások csapata dolgozott, hogy a 40 ezer növényből egy élő és lélegző környezetet hozzon létre. A megfelelő növények összeválogatása sem volt egyszerű a világ különböző részeiről, miközben ki kellett építeni az új környezetet is számukra. Hatszáz ember foglalkozott teljes munkaidőben a projektnek csak ezzel a részével.

A vállalkozás legdrágább része a 17 méter magas, Rubi névre keresztelt ausztráliai fikusz szállítása volt egy dél-kaliforniai gazdaságból Seattle belvárosába – a fa végül 2017 nyarán került végleges helyére, - meglehetősen kalandosan - és egy daru segítségével a gömbirodaház tetején keresztül emelték be.

Rájöttünk, hogy először teljesen be kell fejeznünk a gömböt, akkor tudjuk szakszerűen visszabontani egy részét, hogy a tetején kihagyott nyíláson át tudjuk beemelni a fát, majd ismét visszaépíteni a gömböt" – nyilatkozta David Sadinsky építész, aki a gömböket is tervezte.

A kívülről összekapcsolt három gömb legnagyobbika majdnem 28 méter magas és 40 méter széles. Az épületben körülbelül 23 fok, illetve 60 százalékos páratartalom van. Az ajtókon belül egy hatalmas élő fal található, tele zöldellő növényekkel. Ezen felül

különálló, egyedi mikroklímát nyújtó helyiségek is vannak, hogy mindenki a neki megfelelő közegben pihenhessen.

Természetesen az épület egésze wi-fi kapcsolattal rendelkezik, hogy azok, akik itt szeretnének dolgozni, vagy megbeszélést tartani, megtehessék – utóbbira külön elkerített „madárfészket" is kialakítottak. A gömbök egyszerre 800 embert képesek befogadni, az Amazon dolgozói jelvényen keresztül rögzíti, hogy ki mennyi időt tölt a fák között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK