Egy vállalkozás életében nem ritka, hogy időnként jogvitába keveredik egy partnerével. A hosszú bírósági pereskedés mostantól látványosan lerövidíthető.

Ha jogvitába kerültünk egy szerződéses partnerünkkel, akkor hasznos lehet az a 2018 január elsejétől igénybe vehető új jogintézmény, amely megoldást jelenthet a jogi ügyek bírósági eljárás nélküli lezárására.

Lehetőség van ugyanis a közjegyző előtt egyezséget kötni, mégpedig polgári vagyonjogi ügyekben.

 

A közjegyzők hozhatnak gyors és olcsó megoldást a vállalkozások vitás ügyeibenFotó: Hajdú D. András [origo]

A vállalkozások és a magánszemélyek számára is kedvezően alkalmazható jogi eszköz született

- mondta dr. Böröcz Helga közjegyző az Mfor.hu-nak. Ha ugyanis vita van a felek között, de meg akarnak egyezni, nem kell bírósághoz fordulniuk, a közjegyző előtt kötött egyezség ugyanis ugyanolyan hatályú lesz, mint a jogerős bírósági ítélet, azaz közvetlenül végrehajtható.

Senki nem kötelezhető egyezségi eljárásra, erre ugyanis csak akkor van lehetőség, ha mindkét fél szándéka a megegyezés.

Ha az egyik fél nem tartja be a megállapodást, a másik fél közvetlenül, bírósági eljárás nélkül szerezhet érvényt a jogainak. Ugyanakkor ezzel a megoldással elejét lehet venni a későbbi jogvitáknak is, mert az egyezségben foglaltakat már nem lehet perben megtámadni.

A közjegyző az egyezség során nem közvetít a felek között, a vitába nem folyik bele, hanem pártatlan, független hatóságként jár el.