Csak most jött ki a válságból a megszorítások éltanulója

Riga cityscape city location country northern europe latvia eastern europe europe cityscape urban outdoors structures riga riga cathedral cathedral visual effect nobody horizon river waterways view point elevated view above capital city travel leisure dau
Riga cityscape
Vágólapra másolva!
Miután keményen visszavágták a közszféra béreit és az állami szolgáltatásokat, a megszorítási politikák éltanulójaként emlegetett Lettország növekedése végre visszatért a válság előtti szintekre.
Vágólapra másolva!

Noha a 2008-as válság utáni megszorítások idején Lettországot emlegették az egyik legjobb példaként a kiigazítások sikerességére, a balti állam csak most, a válság kitörése után majdnem 10 évvel jutott el oda, hogy a növekedése egyáltalán elérte a válság előtti szintet – írja a Bloomberg.

Az előzetes negyedik negyedéves adatok ugyanis azt mutatják, hogy az inflációtól megtisztított lett GDP talpra állt, és megütötte a 2007-ben mért értéket.

Korábban, hét éven át azonban Lettország igencsak megszenvedte a megszorításokat, ahogy a közszféra béreit és az állami szolgáltatásokat brutálisan megvágták,

miközben ország 7,5 milliárd eurós mentőcsomag elfogadására kényszerült. A számok szerint a tavalyi utolsó negyedévben a lett GDP éves alapon 4,2 százalékkal bővült.

Kettős megítélés

A gazdasági helyzet jelenleg igencsak ellentmondásos Lettországban. Egyrészt elég világossá vált, hogy a hitelek érdekében bevezetett megszorítások nem igazán lendítették föl a gazdaságot, és

elég aggasztó látni, hogy 10 év kellett a talpra álláshoz

– mondta Karsten Staehr, a Tallini Egyetem professzora. Hozzátette, másrészről az is világos, hogy a 10 évvel ezelőtti gazdasági teljesítményről egyértelműen kiderült, hogy túlfűtöttség okozta, és fenntarthatatlan volt.

A lett főváros, Riga Forrás: Image Source/Image Source/HERBERT SPICHTINGER/Herbert Spichtinger

Mindemellett Lettország a megszorítási politikák kifutásával sem került könnyű helyzetbe. A legnagyobb kereskedelmi partnernek számító eurózóna szintén igen lassú talpra állása ugyanis beütött az exportnak. Ezzel együtt pedig az ukrajnai helyzet miatt kialakult európai-orosz konfliktus, illetve a bevezetett szankciók az Oroszországgal folytatott üzleti kapcsolatokat is megtépázták.

Rejtett problémák

Mindazonáltal egyes elemzők szerint nem is érdemes a válság előtti fenntarthatatlan szintekkel összevetni a jelenlegi állapotokat. Ezt a véleményt osztja Martin Kazaks, a Swedban lettországi közgazdásza is, aki szerint

2007 és 2008 olyan volt, mintha a lett gazdaságot „bedrogozták" volna

– utalva ezzel az ingatlanpiac, a bérek és a fogyasztói kiadások lendületes erősödéséből fakadó gazdasági növekedésre.

Ezzel együtt van egy olyan probléma, amely sokkal kevesebb hangsúlyt kap, amikor Lettországról van szó. Ez pedig a népességfogyás, amely azóta tart, hogy az ország függetlenné vált a Szovjetuniótól. A trendet pedig csak tovább fokozták a megszorítások, melyek következtében egyre többen távoztak az országból. Csak 2007 és 2017 között majdnem 12 százalékkal zsugorodott Lettország lakossága, ahogy a magasabb nyugati bérek elcsábították a lett népesség egy érezhető részét.