Közel 18 milliós bírságot szabott ki az MNB az egyik bankra

MNB épülete
A Magyar Nemzeti Bank központi épülete, a főváros V. kerületében, a Hold utcában.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 17,95 millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t (UniCredit Bank) és 1,45 millió forintra az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t (UniCredit Lízing) pénzügyi és befektetési szolgáltatási, adatszolgáltatási, adatkezelési, valamint informatikai biztonsági hiányosságok miatt - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A jegybank szerint a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

Átfogó vizsgálat történt az UniCreditnél

Az MNB átfogó csoportvizsgálatot végzett az UniCredit Banknál, illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, az UniCredit Lízingnél, az Arany Pénzügyi Lízing Zrt.-nél és az UniCredit Jelzálogbank Zrt.-nél. A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A Magyar Nemzeti Bank központi épülete, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. Forrás: MTI/Balaton József

Kiemelték: az ellenőrzés a pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel összefüggésben megállapította többek között, hogy

az UniCredit Bank ügyfélminősítésre, ügyfélcsoport képzésre és ügyfélkitettség kezelésére vonatkozó belső szabályzatai nem teljes körűen feleltek meg a jogszabályi elvárásoknak.

A jegybank ezen felül hiányosságokat tárt fel a befektetés-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatban, valamint kisebb informatikai biztonsági problémákat is azonosított.

Az Unicredit együttműködő volt a vizsgálat során, és azonnali intézkedéseket tett a hiányosságok megszüntetésére. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Emellett a vizsgálat a követeléseladási, követelésminősítési, és a tőkeszámításnál figyelembe vett fedezet-értékelési gyakorlatban, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenységnél is tárt fel kisebb súlyú problémákat.

A jegybank az UniCredit Bankkal szemben kiszabott felügyeleti bírság megállapításánál enyhítő körülményként értékelte a bank együttműködő magatartását,

illetve a jogsértések megszüntetésére tett azonnali és tervezett intézkedéseit.

Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. és az Arany Pénzügyi Lízing Zrt. vizsgálatát a jegybank intézkedés nélkül zárta le - olvasható az MNB közleményében.