Már épül a világ legnagyobb tengeri szélfarmja Yorkshire partjainál, az Egyesült Királyság területén. Ha elkészül, rengeteg háztartást lát el tiszta energiával.

Összesen 174 darab, egyenként 7 megawattos turbina, 190 méter magas szélturbinát telepítenek a tengerbe az új brit szélfarm építése során. Ha elkészül, a Hornsea-1 a legnagyobb ilyen létesítmény lesz, amelyet két további ütemben bővítenek.

Ez lesz a legnagyobb ebbe a műfajban

A világ jelenleg legnagyobb szélfarmját, a London Array nevű, 630 megawattos szélfarmot taszíthatja le a dobogó első helyéről a Hornsea-1 jelű létesítmény. A piac legnagyobb szereplője, az Orsted, 1,2 gigawatt névleges kapacitású farmja évente 4,1 terrawattóra teljesítményt tud majd produkálni.

Elkezdték a világ legnagyobb tengeri szélfarmjának építését (illusztráció)Forrás: AFP/Cultura Creative/Mischa Keijser

Befejezését 2020-ra tervezik.

Amikor elkészül, nagyjából 700 ezer háztartást láthat el tiszta villamos energiával.

Ha pedig megépül a következő ütem, a két szélfarmmal együttesen 1 millió háztartás ellátását oldhatják meg.

A turbinákat az egyik legnagyobb beszállító, a Siemens gyártja. A berendezések minden szempontból csúcstechnikát képviselnek. Beszédes, hogy a 75 méteres turbinalapátok egyetlen átfordulással annyi energiát termelnek, mely 25 órára elegendő egy átlagos háztartásnak.

Az első ütemet kettő további követi majd (illusztráció)Forrás: AFP/William Edwards

Különleges hajók építi

A projekt további különlegességét az adja, hogy két speciális hajó vesz részt az építési munkálatokban. Az Innovation nevű darushajó 8000 tonnás terhelhetőséggel vélhetően a világ legnagyobbja. Egyszerre négy darabot képes szállítani a szélkerekek 65 méter magas, egyenként 800 tonnás tartóoszlopaiból.

A Sea Installer szállítja telepítési helyükre a turbinákatForrás: VesselFinder

A másik hajó, a Sea Installer, a turbinákat és a lapátokat szállítja a telepítési helyszínre.

Az Orsted rekordnagyságú tengeri szélfarmját várhatóan jó ideig nem tudja más létesítmény befogni a vizekben.

Az esélyes erre évek múlva New York állama lehet, ahol 2,4 gigawatt kapacitású farm előkészítését jelentették be. Ott a cél 1,2 millió háztartás ellátása.

A projektet bemutató videó alább tekinthető meg: