A digitális technológiák fejlődése többek között annak ígéretét hordozta, hogy kevesebb nyomtatott könyv fog készülni, és akár komoly presztízst jelenthet az, ha egy szerzőnek ebben a formátumban jelenik meg műve vagy munkája. Ahogy azonban az Origo is írt arról az amerikai könyvhelyzet példája kapcsán, a nyomtatott könyvek világának még korántsem áldozott le. Kínában pedig – elektronikus eszközök ide vagy oda – valóságos könyv- és könyvesbolt-forradalom zajlik – írja az Asia Times.

Sehol sem egyszerű fennmaradni a hagyományos könyvesboltoknak, most, hogy egyre több mindent lehet elektronikus formátumban olvasni. A boltok egy része Kínában is küzd a túlélésért, azonban úgy tűnik, épp egy ellentétes jellegű fejleménynek lehet tanúja a világ: Kínában irodalmi, könyves és boltjaik reneszánsza köszöntött be.

Száz könyvesboltot, ezret

A távol-keleti országban a Xinhua Bookstore az egyik legnagyobb brand a könyvkereskedésben. A kiadói tevékenységet végző, állami tulajdonú vállalat az egyetlen, amely jelen van az ország teljes területén.

Az idén fennállásának 80. évfordulóját ünneplő vállalat hálózata fénykorában 17 ezer egységet számlált.

A Xinhua új könyvesboltja SanghajbanForrás: AFP/Imaginechina/Wang Yadong

Noha mostanra az egységek száma a felére csökkent, a vállalat még mindig a piac meghatározó szereplője. Ez annak ellenére így van, hogy Kína nagyvárosait az utóbbi időben ellepték az állami kiadótól független kereskedések, outlet-jellegű könyváruházak. Ezt a folyamatot elősegítette az is, hogy a kormány jelentős támogatást nyújtott az ágazat számára.

Jelentések szerint 2013 óta a könyvkereskedést évente mintegy 200 milliárd forintnak megfelelő, 5 milliárd jüannal támogatta a pekingi vezetés. A Pénzügyminisztérium pedig ezen felül, további jelentős összegeket áldozott arra, hogy a könyvesboltok talpon maradhassanak, illetve új egységek nyíljanak, az online kereskedelem erősödésének idején.

A számok megerősítik ezt a döntést. A Kínai Kiadók Szövetségének adatai szerint, 2017-ben 14 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi értékesítés volumene az előző évhez képest, és meghaladta a 12 milliárd dollárnak megfelelő jüant.

Ez több mint 3000 milliárd forint.

A "Space of light"-ban a fény és árnyék kölcsönhatása a koncepció alapjaForrás: AFP/Imaginechina/Wang Yadong

Az értékelések szerint Kínában a gyarapodó középosztálynak köszönhető a könyvek reneszánsza. Egyesek nem is túlélésről, hanem teljes újjászületésről beszélnek a kínaiak növekvő könyvolvasási kedve kapcsán.

Sztárépítész tervezte a legújabb könyvkatedrálist

Az idén jelentős évfordulóhoz érkező Xinhua egyik új könyvesboltja nem kisebb helyen, mint Sanghaj egyik óriási bevásárló központjában nyílt meg. A könyvesbolt része annak a 4000 négyzetméteres, kétszintes komplexumnak, melyet alkotója „Space of light" névre keresztelt. A második szinten egy múzeum kapott otthont.

A koncepció különlegességét az adja, hogy a két szint szerves egészet alkot.

Kínában jelentősen növekszik az olvasási kedvForrás: AFP/Imaginechina/Wang Yadong

A tervezéssel nem kisebb nevet, mint a Japán jelenleg legnagyobb tervezősztárjának számító, 76 éves Tadao Ando-t bízták meg. A hazájában és az Egyesült Államokban is számos épületet jegyző Ando előszeretettel építi munkáit a fény és az árnyék kölcsönhatására, viszonyára, amelyet ez alkalommal ovális, tojásdad formával egészített ki. Ez kölcsönzi azt a benyomást, hogy a két szint egybe tartozik.

Az építész elmondta: számára a tér nyitottsága egy sajátos végső határt képvisel, és örül annak, hogy tervezői munkájának legfontosabb gondolatiságában a kínai boltlánc is fantáziát látott – és a hírek szerint nem is csak egy egység megnyitásának erejéig. Véleménye szerint, így sikerül az olvasók számára életre kelteni az irodalom szépségét és elősegíteni a művészetek összekapcsolódását, amihez a koncepció adja a keretet.

A japán tervező sajátos látásmódja köszön vissza az új, hatalmas könyvesboltbanForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A japán tervező nincs egyedül azzal a véleményével, hogy a kínai könyvvilágnak ki kell lépnie a szigorú értelemben vett irodalmi ernyő alól. Felolvasóesetek, művészeti rendezvények, előadások, közönségtalálkozók: az elmúlt évek számos sikertörténetről szóltak, melyek azt igazolják, a könyvesboltok és a könyvek világa revolúcióját éli Kínában.