Apple, Google, Amazon: hajsza az 1000 milliárd dollárért

Google, Apple, Amazon logó
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb cégei olyan ütemben bővülnek, hogy már csak az a kérdés, hogy melyik piaci értéke éri el először az 1000 milliárd dolláros határt. A legközelebb az Apple jár, de ha az Amazon folytatja az őrült növekedését, még beelőzheti.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyi szakemberek és elemzők egyetértenek abban, hogy idén akár több cég is átlépheti az 1000 milliárd dolláros, vagy ha úgy tetszik, az 1 billió dolláros cégértéket.

Azonban a fő kérdés nem az érték elérésének ténye, hanem, hogy melyik lesz a jelöltek közül az első – írja a BBC.

Az álomhatár áttörésére három cégnek van idén reális esélye:

az Apple-nek, az Amazonnak, és a Google anyavállalatának, az Alphabetnek.

A három legnagyobb esélyes Forrás: Origo

Az Apple-nek jók az esélyei, azonban javarészt az iPhone X eladásoktól függhet a vállalat teljesítménye. Ha az okostelefon jól teljesít és népszerű lesz,

akkor az Apple hamar átlépheti az értékhatárt.

Azonban a befektetőket nyugtalaníthatja, hogy az Apple állítólag visszavágja a telefon előállítását a felére a gyengébb eladások miatt.

Minden a telefonoktól függ Forrás: Reuters

Ettől függetlenül az Apple 10 százalékos bevétel-növekedéssel számol 2018-ra, ami ha teljesül, akkor idén valamikor elérheti az 1000 milliárd dolláros cégértéket.

Azonban az Amazon surranó pályán előzhet. Jeff Bezos már a világ leggazdagabb embere, és a seattle-i vállalat is félelmetes emelkedést mutatott be.

Az Amazon részvényei egy év alatt 50 százalékot drágultak.

A növekedés leginkább az Amazon felhőszolgáltatásának köszönhető, de a Whole Foods étteremlánc megvétele is sokat dobott a részvények árfolyamán.

Az Amazon futurisztikus új épületei Seattle-ben Forrás: Getty Images/David Ryder

A vállalat értéke a költéseitől függhet idén leginkább. Az Amazon tovább fejleszti az otthoni okosasszisztenst, az Alexát, a Prime tévészolgáltatásba 4 milliárd dollárt invesztál, és tovább terjeszkedik a online áruházuk is.

A rengeteg új munkaerő jelentős költséget jelent.

Az Alphabet is elérheti a 1000 milliárd dolláros határt, a techóriás bevételei tavaly 20 százalékkal nőttek, melyek a Google- és YouTube-hirdetésekből folytak be leginkább.

Vajon a Google anyavállalata nyeri a versenyt? Forrás: Getty Images/David Paul Morris

Ha az Alphabet akar lenni az első, amely eléri az 1 billió dollárt, akkor más területeken is rá kell kapcsolnia.

Ezt segítheti a Pixel 2 okostelefon és a Google Home otthoni asszisztens,

amely nagy konkurenciája az Amazon-termékének.

Hogy áll a verseny?

A jelentési időszak végén érdemes megnézni, hogy miképp áll a verseny. Az Apple frissen közzétett jelentéséből kiderül, hogy bár az eladások némileg visszaestek a tavalyi évhez képest, a bevételek így is nőttek, hiszen átlagosan drágábban adta el telefonjait a cég.

A legközelebb az 1000 milliárd dolláros határhoz az Apple áll,

az ő piaci értéküket jelenleg 861,43 milliárd dollárra becslik.

A két "legdrágább" vállalat az Alphabet és az Apple Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A cég adózott eredménye a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal emelkedett, és 20 milliárd dollárra nőtt.

Az Amazon is szárnyal, bevétele a negyedik negyedévben 31 százalékkal emlekedett, a profit pedig 3 milliárd dollár volt. A kiemelkedő számokra reagált a tőzsde is, a részvények 6 százalékkal drágultak a zárás után, a vállalat piaci értéke akár már ma elérheti a 700 milliárd dollárt,

jelenleg ez az érték 669 milliárd.

Ki nevet a végén? Forrás: Getty Images/David Ryder

A három cég negyedik negyedéves jelentése közül talán az Alphabet teljesítménye kavarta a legkisebb port. A vállalat profitját az elemzők 7 milliárd dollárra tették, ettől azonban minimálisan elmaradt a techóriás (6,8 milliárd dollár).

A bevételek 24 százalékkal emelkedtek, amelyek hajtómotorjai a dráguló hirdetések voltak.

Az Alphabet piaci értéke jelenleg 816,68 milliárd dollár.

Érdekesség, hogy a BBC nem számol a Microsofttal, amely a Forbes szerint szintén esélyes lehet. A vállalat részvényei egy év alatt 63 dollárról 94 dollárra emelkedtek, és január 18-án átlépte a 700 millió dolláros cégértéket a Bill Gates által alapított vállalat.