Megháromszorozódik az e-buszok száma 2025-re

2018.02.02. 21:06

Hét év múlva jelentős állomásához érkezhet a városi tömegközlekedés elektromos átállása. A Bloomberg jelentése szerint, 2025-re a városi tömegközlekedésben használt buszoknak már a fele elektromos meghajtású lesz világviszonylatban. A húzó ország itt is Kína lesz.

Hihetetlen tempójú terjedését jósolják az e-buszok terjedésének az előrejelzések. Ha ezek pontosak, akkor a következő években a városi tömegközlekedés nagyot léphet előre a környezetbarátság útján.

Megtöbbszöröződik az állomány

A tavalyi év végén, világszerte 386 ezerre volt tehető a világszerte forgalomban lévő elektromos buszok száma. Ha terjedésük üteme nem változik, akkor 2025-re ez a szám akár meg is háromszorozódhat. Így az előzetes számítások szerint, erre az évre világszerte 1,2 millió elektromos busz üzemel majd a városi közlekedésben.

Ezek a világ buszflottájának közel 50 százalékát képviselik majd.

2025-re a városi buszok fele elektromos lesz az előrejelzések szerintForrás: AFP/Imaginechina/Stringer

Elterjedésüket az sem gátolja, hogy jelenleg még drágábbak, mint a hagyományos benzin vagy dízel üzemű buszok. Fenntartásuk ugyanis – részben épp az üzemanyag költségek megtakarítása miatt – hosszabb távon olcsóbb, mint a fosszilis üzemanyagokra épülő járműveké.

Az előrejelzések szerint emellett a gyártási költségek csökkenésére is számítani lehet.

Az akkumulátorok és a telepek árának várható mérséklődése alapján, 2026-ra az elektromos buszok gyártási költsége összemérhető lesz a dízel járművek árával.

Kína az éllovas

A távol-keleti ország az utóbbi időben komoly erőfeszítéseket tett az emisszió megvágására. A rendkívül szennyezett levegőjű kínai nagyvárosok közül, több településen már elkezdődött a buszflotta cseréje, és ahogy az Origo is megírta ebben a cikkében, van olyan város, ahol már csak az elektromos járműveket adják ki a forgalomba.

2025-re várhatóan Kínában fog futni a világ elektromos buszállományának 99 százaléka.

Kínában kifejezetten szigorú célokat tűztek ki az elektromos buszok kapcsán. Az ország nem csak belföldi használatra, hanem a világ más országaiba is jelentős mennyiségben szállítja az e-járműveket.

Kína lesz az elektromos buszok terjedésének éllovasa, mind gyártás, mind felhasználás tekintetébenForrás: AFP/Imaginechina/Stringer

Például a Warren Buffett befektetőguru érdekeltségébe tartozó BYD Co., több mint 100 ezer új, hibrid (azaz az elektromos mellett, valamilyen hagyományos meghajtással még rendelkező) buszt értékesített. A vállalat járművei pedig a világ mintegy 200 városában futnak már az utakon.