Varga Mihály: Hat év alatt 1500 milliárdos adócsökkentést hajt végre az állam

Megnyílt az Automotive Hungary 2017 kiállítás
Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
Azért, hogy a magyar munkavállalók fizetése minél nagyobb mértékben növekedjen, hat év alatt 1500 milliárdos adócsökkentést hajt végre az állam - nyilatkozta a Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A lap szombati számában Varga kiemelte: az illegális migráció támogatása helyett versenyképessé kell tenni a magyar fizetéseket és a kisebb hazai vállalkozásokat.

A migráció támogatása zsákutca

A miniszter elmondta: nyugaton még ma is sokan úgy vélik, hogy az Afrikából, Ázsiából vagy a Közel-Keletről illegálisan érkező emberekkel nemcsak a helyi munkaerőgondokat, de a demográfiai problémákat is megoldhatják. Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy az illegális migráció támogatása zsákutcába visz, ezzel nem orvosolhatók a problémák. A magyar kormány ezért inkább a magyar viszonyokra koncentrál, ezzel kapcsolatban pedig két fontos szempontot lehet megemlíteni - fogalmazott.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Biztonság, munkaerő

"Az egyik a biztonság, a közbiztonság garantálása. Ez ügyben lényeges mozzanat volt a fizikai határzár megépítése, valamint a következetes határőrizet fenntartása. Erre a célra eddig is rendelkezésre állt a kellő anyagi fedezet, és ez így lesz a jövőben is. A kormány másik fontos feladata, hogy a magyar munkaerőgondokat a magyar emberek és az itteni vállalkozások bevonásával, támogatásával oldja meg" - mondta.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy

az eredmények látványosak:

a munkanélküliség Magyarországon négy százalék körül mozog, és majdnem nyolcszázezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben. "Ma Magyarország szedi a legkisebb társasági adót, a személyi jövedelemadónk pedig a második legalacsonyabb az Európai Unióban, én elsősorban mégis a 2016-os bérmegállapodást emelem ki" - fogalmazott a lapban. "Az egyezség révén

amit idén újabb, több mint kétszázmilliárd követ, s ha megfelelően emelkedik a munkavállalók bére, a következő négy év mindegyikében is hasonló mértékben csökken majd a hazai vállalkozások közterhe" - mondta.

1500 milliárd forint

A miniszter kiemelte: összességében 1500 milliárd forintos adócsökkentésről van szó, amelynek az az egyetlen célja, hogy

növekedjenek Magyarországon a fizetések, vagyis mindenkinek megérje dolgozni.

S megérje hazajönniük azoknak, akik korábban éppen a nagyobb fizetések miatt külföldön vállaltak munkát.

Varga Mihály hozzátette: minden új kezdeményezésben igyekeznek alakító módon részt venni. Példaként említette, hogy szeretnék, ha növekedne a magyar kkv-k versenyképessége, termelékenysége. Jelezte: a fizetések versenyképessége mellett ugyanis arra is szükség van, hogy a zömében magyar tulajdonú kisebb cégek fel tudják venni a versenyt a nemzetközi szereplőkkel.