Az ehető héjú szuperbanán a japánok új kedvence

banán, banánültetvény
Spanish farmer Jose removes flowers from a banana tree at a plantation in Tazacorte, on the Canary island of La Palma, on September 13, 2017. / AFP PHOTO / DESIREE MARTIN
Vágólapra másolva!
Az egész országból érkeznek vásárlók, akik kifejezetten az ehető héjú gyümölcs miatt utaztak Okayama délnyugati részében található üzletbe. És bár a különleges banán darabja 6 dollárba (1.500 forint) kerül, a cégnek máris növelni kell a termelést, hogy bírják tartani a vásárlók növekvő rohamát.
Vágólapra másolva!

A helyiek által „mongee"-nak, vagyis szuperbanánnak nevezett csemege, nem csak az ehető héja miatt különleges.

A banán az egyik legkedveltebb gyümölcs Japánban, évente milliós nagyságrendben fogyasztják,

azonban a szigetország éghajlati viszonyai nem engedik meg a termelését, ezért nagymértékű importra szorul, leginkább a Fülöp-szigetekről. De a D&T Farm – a cég a szuper banán mögött – kifejlesztett egy olyan eljárást, amivel egy speciális üvegházban, a megszokott 30 fokos hőmérséklet helyett már alacsonyabb hőmérsékleten is lehet termeszteni a gyümölcsöt – nyilatkozta a vezérigazgató Tanaka Tetsuya.

Illusztráció Forrás: AFP/Desiree Martin

A módszert Tanaka nagybátyja fejlesztette ki, aki több mint negyven évet és több mint 4 és félmillió dollárt szánt a szuperbanán megalkotására. Bár a költségek igen magasnak bizonyultak, a befektetés lassan meghozza gyümölcsét. Ráadásul

Tanaka úgy véli, a kifejlesztett fagyasztásos eljárás egy nap az egész bolygó termesztésében és élelmezésében szerepet játszhat majd.

Az eljárás, amivel a gyümölcs alacsonyabb hőmérsékleten is megterem, lehetővé teszi, hogy a héja is fogyaszthatóvá váljon, ami ráadásul tele van tápanyagokkal. A D&T az eljárást nemsokára kiterjeszti az olyan gyümölcsökre is, mint az ananász, vagy a papaya.

Illusztráció Forrás: 123RF

A tokiói központú SoraNews24 weboldala szerint a szuperbanán íze hasonlít az ananászéhoz, ugyanakkor a héjnak nincs különösebben íze.

Az üzletükben hetente 14 kilogrammnyi szuperbanánt értékesítenek, a kereslet pedig folyamatosan nő. A szigetország lakói már korábban is imádták az olyan különleges gyümölcsöket, mint a kocka alakú görögdinnye, vagy az óriásszőlő.