Cégvezetőként is át kell gondolni a vállalati cafeteriát

Two women friends at the bar Beautiful African Descent Women Females Two People Cappuccino Cafeteria Young Adult Adult Smiling Laughing Gesturing Whispering Talking Sitting Listening Drinking Touching Fun Beauty Caucasian Ethnicity Meeting Communication T
Two young and beautiful women meet at the bar for a cappuccino and to chat. A woman speaks gesturing while the other is listening
Vágólapra másolva!
Ajánlott a cafeteriaelemek idei összeállítását nem rutinból elvégezni. A munkáltatók és a munkavállalók is jó, ha átgondolják mivel járnak a legjobban. A cégek idén például már a korábbinál kedvezőbb feltételekkel adhatják az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári juttatásokat, mert nagyot csökkent ezek adója. A dolgozók pedig rengeteg módon élhetnek az önkéntes pénztárak előnyeivel.
Vágólapra másolva!

Az adóteher, ami valóban jelentősen fogta vissza a munkáltatókat, közel három százalékkal, 41 százalék alá csökkent januártól - nyilatkozta a Privátbankárnak Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz béren kívüli juttatásként adható munkáltatói hozzájárulás adóterhelése tehát a korábbinál jóval kedvezőbb lett.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak évek óta remek hozamokat érnek el, vagyis jelentősen növelték az egy-egy tagra jutó átlagos vagyont.

Ma az átlagvagyon 1 millió forint felett jár, pedig öt évvel korábban csupán 711 ezer forint volt. Ez több mint hatvan százalékos növekedést jelent.

A nyugdíjkasszák alacsony költségekkel működnek, a díjterhelésük mindössze 0,84 százalékos. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításra tagi kölcsönt lehet felvenni, hitelfelvételnél fedezetként használható. Emellett

az egyéni befizetésekre évi 20 százalék, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés jár,

és a pénztári öngondoskodást a munkáltató is kedvezményesen támogathatja.

Az egészségpénztárak évente több millió alkalommal és több tízmilliárdos összegben finanszírozzák a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat. Az úgynevezett önsegélyező szolgáltatások miatt akár gyermeknevelési támogatás, a lakáshitel törlesztés támogatása, vagy munkanélküliség esetén felvehető támogatás is lehetséges segítségével.

A cafeteria összeállítására idén érdemes több időt szánni, mint egy kávézás Forrás: Getty Images/iStockphoto/lorenzoantonucci/Lorenzoantonucci

Az egyéni befizetésekre itt is jár a 20 százalékos adókedvezmény, sőt aki két évre leköti ide félretett megtakarítását az további 10 százalékos adókedvezménnyel számolhat.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) egyik felmérése szerint 10-ből csak 4 férfi nem spórol a nyugdíjas éveire, míg ez minden második nőre igaz. Az is beszédes adat, hogy a havi 10 ezernél kisebb összeget hasonló arányban tesznek félre a férfiak és a nők. Ezzel szemben, a havonta több mint 10 ezer forintot spórolók körében a nők aránya csupán 17 százalék, míg a férfiak majdnem negyede gyűjt ekkora összeggel idős éveire.

A megoldást ebben a kérdésben az jelentheti, ha az érintettek (a pénztártagok és akik ma még nem tagok egy-egy pénztárban) a rugalmas és alacsony költségek mellett fenntartható

önkéntes nyugdíjpénztári megoldással minél előbb, és akár már havi néhány ezer forinttal de megkezdik a takarékoskodást.

A cégek béren kívüli hozzájárulásuk révén segíthetnek az előtakarékosságban. A nők és a férfiak körében is egyértelmű az igény ezekre a juttatásokra, ezen belül is az öngondoskodást célzó pénztári megoldásokra.

A nők közel háromnegyedét (és a férfiak 66 százalékát) az ösztönözné, hogy a jelenleginél több pénzt tegyen félre nyugdíjcélra, ha a munkáltatója is támogatná ebben.

Dr. Kravalik Gábor szerint valahol itt kezdődik, hogy valaki felelős munkáltató.