Milliárd dollárok párolognak el, tényleg kidurranhat a lufi

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Még mindig nem tudja senki mi lesz a sorsa a bitcoinnak és társainak. Itt lesznek még évekkel később is, vagy csak átmeneti kalandként fogunk emlékezni rájuk? Korábban már jósolták a buborék kidurranását, azonban úgy tűnik, hogy most ez tényleg bekövetkezik. Eddig 500 milliárd dollárnyi pénz tűnt el.
Vágólapra másolva!

Közel 150 napja már egyszer úgy tűnt, hogy a bitcoin és a kriptovaluták korszakának vége. Akkor a virtuális pénz árfolyama 5000 dolláros szintről fordult le, és csökkent 3000 dollár alá.

Elemzők akkor a holland tulipánválsághoz hasonlították a jelenséget.

Napokkal később mindenkire rácáfolt a bitcoin és a többi kriptovaluta, mert töretlen emelkedésbe kezdett,

a bitcoin decemberben már a 20 ezer dolláros árfolyammal kacérkodott.

A Coinmarketcap összesítése szerint a január 7-én az összes virtuális pénz a világon összesen

829,14 milliárd dollárt ért.

Ennek a hatalmas pénztömegnek a jelentős része azonban elpárolgott, a kriptovaluták árfolyama pedig szabadesésben van.

Kedden délben a digitális pénzek összértéke már „csak" 292,839 milliárd dollár volt,

ami azt jelenti 537 milliárd dollár vált köddé.

Óriási az esés Forrás: Coinmarketcap

Hogy pontosan mekkora pénztömegről beszélünk, azt jól szemlélteti, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2017-es listáján hasonló nagyságú GDP-vel rendelkezik Svédország, és ezzel a globális rangsor 23. helyén áll.

A hatalmas pénzek eltűnésért javarészt a bitcoin felel, hiszen a legismertebb virtuális fizetőeszköz teszi ki a kriptovaluták piacának 36 százalékát értékben,

így a bitcoin háromhavi mélypontja magával rántotta az egész piacot.

A bitcoin árfolyama hosszú idő után csúszott be 6000 dollár alá, azóta korrigált jelenleg 6450 dolláron áll.

Kiderült, hogy amikor legutóbb buborékot kiáltottak, az csak apró kilengés volt a jelenlegi eséshez képest Forrás: Coinmarketcap

Az összes többi ismertebb és nagyobb kriptopénz 40-70 százalékot esett egy hónap alatt.

Az elemzők természetesen most is találgatnak, a Business Insider szerint 3000 dollár alatt lehet az a szint, ahová reálisan beállhat a bitcoin árfolyama.

Az elmúlt 24 órában tapasztalható zuhanást több tényező is hajtotta. Egyfelől a brit Lloyd betiltotta a kriptovalutákkal kapcsolatos tranzakciókat a számláin. Korábban hasonló bejelentést tett a JP Morgan, a Bank of America és a Citigroup is – olvasható a CNBC összegzésében.

Rengeteg pénz tűnik el Forrás: AFP/Adek Berry

Másfelől Kína blokkolta a belföldi és külföldi tőzsdék elérését. Aggodalomra ad okot az is, hogy egyre több hackertámadás éri az oldalakat, így egyre több digitális pénz tűnik el,

vagyis azok már nem számítanak annyira megbízhatónak.

Azonban az árfolyamot felfelé tolja a tőzsdei bizonytalanság, többen menekülnek a bizonytalanság ellenére is digitális pénzekbe.

Hogy mi áll a tőzsdék zuhanásának hátterében arról itt olvashat bővebben.