Hiperinfláció jön Venezuelában

demonstration TOPSHOTS Horizontal
A demonstrator throws a tear gas canister back at the riot police during clashes in Caracas on January 22, 2018 which erupted during a protest to condemn the death of dissident former police officer Oscar Perez - gunned down in a bloody police operation on February 16. Perez, whose body was buried by the government on January 21 against his family's wishes, was Venezuela's most wanted man since June when he flew a stolen police helicopter over Caracas dropping grenades on the Supreme Court and opening fire on the Interior Ministry. / AFP PHOTO / Juan BARRETO
Vágólapra másolva!
Venezuela óriási gondban van, ha az előrejelzések teljesülnek, akkor épp az 58. feljegyzett hiperinfláció zajlik a dél-amerikai országban. Csak decemberben 85 százalékos volt a drágulás.
Vágólapra másolva!

Nem valószínű, hogy van másik ország jelenleg a világon, amelyben aggasztóbb a gazdasági helyzet, mint Venezuelában. Hiába tartozik a latin-amerikai nemzet a legnagyobb kőolaj kitermelői közé, a nyersanyag sem segít a szorult helyzetben lévő országon.

Nicolas Maduro elnök intézkedései miatt gyakorlatilag mindennaposak a tüntetések,

az országban hiány van az alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből egyaránt.

A válságos helyzetet az olaj árának zuhanása okozta évekkel ezelőtt, azóta görget hatalmas adósságot maga előtt a nemzet.

Minden naposak a tüntetések Venezuelában Forrás: AFP/Juan Barreto

Emiatt a termékek árai az egekbe szálltak, és a rengeteg olaj miatt olyan anomáliák is előálltak, hogy

több ezer liter benzin áráért lehet megvenni egyetlen félliteres üdítőt.

A drágulás olyan nagy, hogy új címleteket vezetett be a kormány, a legnagyobb a 100 ezer bolivaros. A jelenlegi inflációt figyelembe véve, hamarosan újabb nagyságrendű címletek jöhetnek – írja az Economist.

Hogy pontosan mekkora is a venezuelai infláció, azt nehéz megmondani, de az ellenzék szerint

a fogyasztói árak 2017-ben 2616 százalékkal nőttek,

csak decemberben 85 százalékkal.

Hivatalos adat azért nincs, mert a kormány 2016-ban felfüggesztette a helyi statisztikai hivatal adatközlési tevékenységét. Egyes jegybankok már hiperinflációnak nevezik az esetet, azonban definíció szerint ettől még kicsit messze van Venezuela.

A teljes ábráért kattintson ide!

A kritérium az, hogy a havi drágulás minimum 50 százalékos legyen (ez decemberben teljesült), ami éves szintre vetítve 12 875 százalékot jelent.

Hiperinfláció más szóval az, ha az árak 52 naponta duplázódnak.

Ugyan a tavalyi 2616 százalék ettől elmarad, de a nemzetközi valutaalap (IMF) 2018-ra 13 ezer százalékos drágulást jósol, ami már viszont elérné a kritikus értéket.

Amennyiben ez bekövetkezik, akkor

Venezuela lehet az 58. ország, ahol hiperinfláció volt 1795 óta.

Venezuela mellett szól egy statisztika. Eddig a hiperinflációk több mint fele egy éven belül lecsengett, a leghosszabb esetet Nicaraguában regisztrálták, ott 1986 és 1991 között állt fent a ritka jelenség.

A világtörténelem legnagyobb hiperinflációja Magyarországon volt, 1946 júliusában az árak gyakorlatilag 14-15 óránként duplázódtak meg,

és a havi infláció 41 900 billió százalékos volt.

A százmillió bilpengő a zimbabwei dollárral holtversenyben a valaha forgalomba került legnagyobb címletű bankjegy Forrás: monetarium.hu

A magyar rekordot eddig csak Zimbabwénak sikerült megközelíteni, 2008-ban Migabe elnök rossz gazdasági intézkedései miatt évi 231 millió százalékos volt a pénzromlás.