Hiperinfláció jön Venezuelában

2018.02.06. 15:26

Venezuela óriási gondban van, ha az előrejelzések teljesülnek, akkor épp az 58. feljegyzett hiperinfláció zajlik a dél-amerikai országban. Csak decemberben 85 százalékos volt a drágulás.

Nem valószínű, hogy van másik ország jelenleg a világon, amelyben aggasztóbb a gazdasági helyzet, mint Venezuelában. Hiába tartozik a latin-amerikai nemzet a legnagyobb kőolaj kitermelői közé, a nyersanyag sem segít a szorult helyzetben lévő országon.

Nicolas Maduro elnök intézkedései miatt gyakorlatilag mindennaposak a tüntetések, az országban hiány van az alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből egyaránt. A válságos helyzetet az olaj árának zuhanása okozta évekkel ezelőtt, azóta görget hatalmas adósságot maga előtt a nemzet.

Minden naposak a tüntetések VenezuelábanForrás: AFP/Juan Barreto

Emiatt a termékek árai az egekbe szálltak, és a rengeteg olaj miatt olyan anomáliák is előálltak, hogytöbb ezer liter benzin áráért lehet megvenni egyetlen félliteres üdítőt.

A drágulás olyan nagy, hogy új címleteket vezetett be a kormány, a legnagyobb a 100 ezer bolivaros. A jelenlegi inflációt figyelembe véve, hamarosan újabb nagyságrendű címletek jöhetnek – írja az Economist.

Hogy pontosan mekkora is a venezuelai infláció, azt nehéz megmondani, de az ellenzék szerint

a fogyasztói árak 2017-ben 2616 százalékkal nőttek, csak decemberben 85 százalékkal.

Hivatalos adat azért nincs, mert a kormány 2016-ban felfüggesztette a helyi statisztikai hivatal adatközlési tevékenységét. Egyes jegybankok már hiperinflációnak nevezik az esetet, azonban definíció szerint ettől még kicsit messze van Venezuela.

A teljes ábráért kattintson ide!

A kritérium az, hogy a havi drágulás minimum 50 százalékos legyen (ez decemberben teljesült), ami éves szintre vetítve 12 875 százalékot jelent.

Hiperinfláció más szóval az, ha az árak 52 naponta duplázódnak.

Ugyan a tavalyi 2616 százalék ettől elmarad, de a nemzetközi valutaalap (IMF) 2018-ra 13 ezer százalékos drágulást jósol, ami már viszont elérné a kritikus értéket.

Amennyiben ez bekövetkezik, akkor

Venezuela lehet az 58. ország, ahol hiperinfláció volt 1795 óta.

Venezuela mellett szól egy statisztika. Eddig a hiperinflációk több mint fele egy éven belül lecsengett, a leghosszabb esetet Nicaraguában regisztrálták, ott 1986 és 1991 között állt fent a ritka jelenség.

A világtörténelem legnagyobb hiperinflációja Magyarországon volt, 1946 júliusában az árak gyakorlatilag 14-15 óránként duplázódtak meg, és a havi infláció 41 900 billió százalékos volt.

A százmillió bilpengő a zimbabwei dollárral holtversenyben a valaha forgalomba került legnagyobb címletű bankjegyForrás: monetarium.hu

A magyar rekordot eddig csak Zimbabwénak sikerült megközelíteni, 2008-ban Migabe elnök rossz gazdasági intézkedései miatt évi 231 millió százalékos volt a pénzromlás.