Rengeteg pénzt fizethet ki a női dolgozóinak a Tesco

2018.02.07. 11:43

Napjaink egyre fontosabb témája, hogy azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak más-más fizetést kapnak. Természetesen vannak munkakörök és munkahelyek, ahol ez nem jellemző, de a brit Tesco most 4 milliárd fontot fizethet azért, mert a nők 3 fonttal kerestek kevesebbet óránként az áruházakban, mint férfi kollégáik a raktárban, elosztóközpontokban.

Akár 4 milliárd fontot is fizethet visszamenőleg a Tesco javarészt női dolgozóinak – írja a Guardian.

Az óriási összeg (átszámolva 1400 milliárd forint) minden idők legnagyobb brit fizetési különbségeket eltüntető kérelmének köszönhetően jöhet létre.

A keresetet azért nyújtották be, mert közel száz női dolgozó állítja azt, hogy körülbelül

3 fonttal keresnek kevesebbet óránként, mint a hasonló munkakörben dolgozó férfi kollégáik.

Amennyiben a kereset sikeres lesz, az a Tesco 200 ezer dolgozóját érintheti Nagy-Britanniában, és hat évre visszamenőleg fejenként 20 ezer fontos, azaz 7 millió forintos kártérítést jelenthet.

A kérelem szerint a raktárban dolgozók fizetése 8,5 fontról indul, de van, aki több mint 11 fontot keresett. Az áruházi dolgozók alap órabére 8 font. Mivel jellemzően az áruházi dolgozók nagy része nő, így őket hátrányosan érinti a különbség a kereslet szerint.

Ez azt jelenti, hogy van olyan férfi, aki évente 5000 fonttal többet vihetett haza, mint nő kollégája.

IllusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

A nemek közötti fizetési egyenlőtlenségek kezelésére egyre nagyobb figyelmet fordítanak Nagy-Britanniában, nemrég Birmingham városa fizetett ki 1 milliárd fontot emiatt.

Paula Lee, a Tesco női dolgozóit képviselő ügyvéd szerint vannak szektorok, ahol már hagyomány a férfiak túlfizetése a nőkkel szemben, de most a keresettel sikerülhet megszüntetni a nők alulfizetését.

Lee szerint jellemzően a C betűs állások az érintettek (caring, cleaning, clerical, cashiering, catering), azaz az ápolási, a takarítási, az irodai, a pénztárosi és az éttermi munkák.

2017 nyáron magasabb bérekért tüntetnek a Tesco-dolgozók MagyarországonForrás: Koncz Márton

A Tesco egyelőre annyit közölt, hogy hajlandóak megfontolni bármilyen változtatást a bérezésben, de addig nem tudnak érdemben reagálni, amíg nem kapják meg a kérelmet.

Keményen dolgozunk azon, hogy minden kollégánkat igazságosan és egyenlően megfizessük azért a munkáért, amit végeznek.

Az áruház közleményében az áll, hogy a Tesco mindig is olyan hely volt, ahol karriert lehet építeni, nemtől, családi háttértől és végzettségtől függetlenül.

Mi a helyzet Magyarországon?

A  Tesco Magyarország kérdésünkre elmondta, hogy

A Tesco nem tesz különbséget női és férfi dolgozók között. Az munkabér megállapításánál kizárólag a munkakört és a belépés idejét (kezdő-beálló bér) veszik figyelembe.

Ezzel egybecseng Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszerveztének elnökének reakciója is. A KASZ elnöke szerint Magyarországon kifejezetten jó a helyzet ebből a szempontból, egyáltalán nincs diszkrimináció a nemek között,

hiszen a Tesco meghatározott bértáblával dolgozik, amelyek munkakörökre vonatkoznak.

Karsai Zoltán szerint soha nem érkezetett ilyen jellegű visszajelzés a szakszervezethez, azok ellenére, hogy a Tesco alkalmazottak 75 százaléka nő.

Emellett fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy a felsőbb pozíciókban sem tapasztalható hátrányos megkülönböztetés, vezető beosztásban is jelentős arányban képviseltetik magukat a női dolgozók.