Ez a város a veszélyeztetett állatok pokla

2018.02.08. 12:44

Hongkong fontos kereskedelmi és pénzügyi központ. A különleges közigazgatási terület saját jogrendszerrel rendelkezik, amely olykor szürkezónaként működik bizonyos termékek kereskedelmével kapcsolatban, gyakorlatilag a városállamon keresztül a legegyszerűbb illegális tárgyakat becsempészni Kínába. Ezen a téren szigorított ugyan Hongkong, de még így is a feketekereskedelem egyik legnagyobb elosztóközpontjának számít.

Hongkong fontos döntést hozott az elefántcsonttal kapcsolatban. A különleges anyaggal való kereskedést betiltotta a városállam február elején. Az intézkedés azonnali hatályú, a kereskedőknek négy évük van arra, hogy megszabaduljanak a készletüktől, ugyanis 2021-ig lehet birtokolni az 1990 előtti vadászatból származó elefántcsontot.

Az elefántok örülhetnek, mert így bezáródik az utolsó kiskapu is a legnagyobb elefántcsontpiac, azaz Kína számára.

9,2 millió dollár értékű elefántcsontot foglaltak le Hongkongban 2017 júliusábanForrás: AFP/Anthony Wallace

Azonban továbbra is vannak állatok, amelyek ugyan veszélyeztetettek, de élénk a hongkongi kereskedelmük. Ezek az áruk jellemzően Kínába jutnak át, ahol az erős ősi hagyományok miatt tulajdonítanak ezeknek az állatoknak gyógyító vagy egyéb más erőt.

A jelenség ellen küzd a Greenpeace is, ők 2015-ben 400 százalékos forgalomnövekedést jelentettek az illegális állati eredetű termékek kereskedelmében,míg a South China Post szerint 2017 első hét hónapjában 60 százalékkal nőtt a forgalom – írja a Quartz.

Tobzoska

A tobzoska a világ legkeresettebb emlősének számít, javarészt a kínai kereslet miatt, ahol a pikkelyét, húsát használják fel. A hiedelmek szerint gyógyítja az asztmát, de potencianövelő hatása is van.

Évente több mint 10 ezer tobzoskával kereskednek, az állat Indiában már teljesen kihalt.

A tobzoska páncéljaForrás: AFP/Sia Kambou

A Washingtoni egyezmény (Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről – CITES) listájára 2016-ban került fel a tobzoska. Még abban az évben 4,4 tonna tobzoskapáncélt foglaltak le a hatóságok Hongkongban,

amelynek piaci értéke 1,25 millió dollár.

Élő tobzoskaForrás: AFP/Imaginechina/Xue Hun

Azóta több fogás is volt Hongkongban, tavaly májusban fagyasztott halak közé rejtették a csempészek a ritka pikkelyt.

Napóleonhal

A túlhalászás miatt több, a korallzátonyok környékén élő hal is a kihalás szélére került. Egy hongkongi tanulmány szerint 1 milliárd dolláros üzlet a zátonyhalak kereskedelme, melyek nagy része nem szabályozott és veszélyeztetett fajokat is tartalmaz.

A NapóleonhalForrás: AFP/Leemage

Bár a halaknak ezen csoportja csak a világ halkereskedelmének 5 százalékát teszi ki, így is jelentős gazdasági hatásuk van.

Az érintett fajokkal többek között az ázsiai luxuséttermek kínálatát igyekeznek kielégíteni. A legdrágább ilyen hal a Napóleonhal,

amelynek húsáért 600 dollárt (150 ezer forintot) adnak kilónként.

Orrszarvú

Az állat szarva rendkívül népszerű Kínában, ahol leginkább porrá őrölt formában használják. A hiedelmek szerint a tülök gyógyítja a kígyómarást és a hallucinációt is, de a férfiasságra is jó hatással van. Emellett Kínában a szarv státuszszimbólum is.

Januárban, a hongkongi reptéren egy utasnál két kiló szarvat találtak, de csak tavaly 4 ilyen fogás volt.

Megcsonkított orrszarvúForrás: BELGA/AFP/Laurie Dieffembacq

Volt olyan utas, aki alufóliába csomagolva, ételként akarta felvinni a tülköt. Az így begyűjtött illegális áru értéke 473 ezer dollár volt 2017-ben, ami nyilván csak töredéke a feketekereskedelemben forgó mennyiségnek.

Orrszarvú tülkök ÁzsiábanForrás: AFP/Bangkok Post Plc/Somchai Poomlard

Japán angolna

Az élő angolnákkal való kereskedelemre szigorú szabályok vonatkoznak, emiatt a népszerű halfajjal leginkább illegálisan kereskednek. A csempészek sokszor az apró bébi angolnákat juttatják be az országba, ahol illegális farmokon nevelik fel őket.

Japán angolnát foglalnak le vámtisztek JapánbanForrás: AFP/Jiji Press

Bár Japán, Kína, Dél-Korea és Tajvan egyezményben csökkentette az import mértékét, ebbe Hongkong nem ment bele, így továbbra is virágzik az angolnakereskedelem az országban.

Sütve árulják a népszerű halfajtForrás: AFP/Yomiuri/Kazuki Wakasugi

A japán angolna veszélyeztetett fajnak számít. Az Európai Unió még 2010-ben tiltotta be az angolnák közösségen kívüli kereskedését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK