Támogatásért lobbiznak a kisebb vállalkozások

zebegény
A Napraforgó-házak sajátos színfoltjai a falunak
Vágólapra másolva!
Kormányzati segítséget kérnek a vállalkozói érdekképviseletek a kistelepülésen működő cégek bérfizetési nehézségei miatt. A járulék- és adókönnyítés segítséget jelentene, ugyanakkor az egyes ágazatoknál eltérőek a problémák, így az elvárások is. A fizetések felzárkóztatása természetesen létkérdés, ám ehhez sokaknak állami támogatásra is szükségük lenne.
Vágólapra másolva!

A mikro- és kisvállalkozások egy része – elsősorban a vidéki, kétezer fő alatti kistelepüléseken – alig vagy egyáltalán nem tudják kigazdálkodni a jelentősen megemelt minimálbéreket - írja a Magyar Idők a munkaadói oldal érdekvédelmi szövetségeinek állásfoglalása nyomán.

- mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Elsősorban a kis lélekszámú településeken, ugyanis nincs akkora vásárlóerő, amellyel a bérterheket ki lehetne termelni.

A VOSZ főtitkára kiemelte, hogy kormányzati segítségre lenne szükség.

Megoldást jelentene például a lakosságszám alapján differenciált szociális hozzájárulási adófizetés, tehát az ebből a járulékfajtából adott kedvezmény. Ez akár a Munkahelyvédelmi Akció kibővítésével is megoldható lenne. Segítséget jelentene az iparűzési adóra adható kedvezmény is.

De Dávid Ferenc szerint az is megoldást jelentene, ha a szegényebb kistelepüléseken működő cégek átalányadó formájában teljesítenék adófizetési kötelezettségüket. A főtitkár szerint a probléma megoldása azért is létszükséglet, mert

jövőre tovább emelkednek a legalacsonyabb bérek, így a jelenség még súlyosabbá válik,

ráadásul a kisebb falvak, községek elnéptelenedésének megállításához is nélkülözhetetlen, hogy a szolgáltatásokat fenn tudják tartani.

A kisboltoknak adókönnyítésekre, a falvaknak a kisboltokra van szükségük Forrás: Turista Magazin

- állítja Neubauer Katalin, a kisboltokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára.

Ugyanakkor kormányzati segítség nélkül a kisebb élelmiszer-árusító egységekben nehéz a béremelés, mivel a területen működő kisvállalkozások helyzete súlyosabb, amiatt is, mert a kisvállalati adózási formákból kiesnek.

Emellett méretüknél fogva a nagy áruházakhoz képest az olyan szolgáltatásokat is magasabb áron kapják, mint az áram, a gáz, a telefon vagy akár a bankkártyaterminál fenntartása.

A főtitkár a megoldási javaslatokkal kapcsolatban arról beszélt, a szolgáltatási díjak kedvezményének megteremtése mellett

szükség lenne a kis- és középvállalatok számára elkülönített járulékfizetési rendszerre.

Megoldás lehet az is, ha a munkabérre rakódó járulékok csökkennének a legkisebbek számára, és egy olyan szolgáltatói kamara felállítása is segíthet, amely valóban a kisebb üzletek érdekeit képviseli. Az MNKSZ főtitkára arra emlékeztetett, mielőbb tárgyalnának a kormánnyal a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban.