A gazdasági növekedés és az új beruházások számának megugrása 30-40 százalékkal emelte a csatlakozási igényeket, ezért az Elmű-Émász energiaszolgáltató csoport több mint 30 milliárd forintot fordít a villamosenergia-hálózat fejlesztésére ebben az évben, és 2022-ig további beruházásokat tervez évi 30-32 milliárd forint értékben - mondta Marie-Theres Thiell sajtótájékoztatóján. Az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy a magyar napenergia-szektor beruházásainál jelentős mértékű emelkedés volt tavaly.Az erőteljes magyar gazdasági növekedés várhatóan folytatódik 2018-ban: a vállalati fejlesztések, az új lakó- és egyéb ingatlanok, a megújuló energiatermelők és az e-mobilitás töltőinfrastruktúra hálózati csatlakozása miatt a villamosenergia-hálózat nagyméretű fejlesztése szükséges - hangsúlyozta Marie-Theres Thiell. Az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke elmondta: a csoport évente átlagosan 30 milliárd forint saját forrást fordított a hálózat bővítésére és korszerűsítésére az elmúlt időszakban, a tervek szerint a következő három évben ez évi mintegy 32 milliárd forintra nőne, az igényektől és a pénzügyi lehetőségektől függően.
Marie-Theres Thiell elmondta, hogy a megújuló energiaforrások egyre fontosabb szerepet játszanak az energiafogyasztás összetételében;

a magyar napenergia-szektor beruházásainál jelentős fellendülés tapasztalható.
Az e-mobilitás elterjedésének felgyorsítása érdekében jól kiépített töltőinfrastruktúra szükséges, aminek szintén előfeltétele a stabil és megerősített villamosenergia-hálózat.

Marie-TheresThiell, az Elmű-Émász igazgatóságának elnökeForrás: Elmű-Émász

Hangsúlyozta, hogy a cégcsoport elkötelezett az ellátás biztonságának garantálása, a szolgáltatások minőségének javítása, illetve a beruházások végrehajtása mellett, megemlítette ugyanakkor, hogy

egyre nehezebbé válik a szükséges képzett munkaerő megszerzése, és így alvállalkozóik árai is egyre magasabbak.
Az adatok szerint tavaly az új hálózati csatlakozási kérelmek száma több mint 40, az új háztartási méretű napelemes rendszerek száma több mint 30 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Az új napelem beruházások számának emelkedése miatt 40 százalékkal több volt tavaly a csatlakozási kérelem.Forrás: AFP/Science Photo Library/Wladimir Bulgar


Béres József, az Elmű Hálózati Kft. és az Émász Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az új csatlakozási igényeket minél gyorsabban szeretnék kiszolgálni. A következő tíz évben 17 alállomás építésére van szükség, ebből mintegy 12-re Budapesten és környékén.

Béres József, az Elmű-Émász ügyvezető igazgatójaForrás: Elmű-Émász

Ebben az évben három új alállomás átadását tervezik, Szécsényben, Újhartyánban és Gyöngyöshalászon. Jelezte azt is, hogy 2020-ig 120 kilométer földalatti kábelesítést végeznek el a Mátra, Bükk és Pilis hegyvidéki területein.
Az ügyvezető igazgató kitért arra, hogy a digitalizálás különösen fontos a hálózatüzemeltetés területén is, folytatják az intelligens megoldások bevezetését a hálózati automatizálás és az ügyfél-tájékoztatás terén.