Meghibásodott a britek legfontosabb kőolajvezetéke

olaj, vezeték
A brit termelés kb. 40 százalékát a most leállított vezeték szállítja (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Két hónap alatt másodszor kellett leállítani a legfontosabb brit olajvezetéket. Legutóbb decemberben állt le három hétre – írja a Reuters. Az elöregedett vezeték nélkül viszont a britek komoly bajba kerülhetnek olajügyben.
Vágólapra másolva!

Naponta 450 ezer hordónyi olaj halad át Nagy-Britannia legfontosabb olajvezetékén, amelyen keresztül a tengeri lelőhelyekről a skóciai Aberdeen melletti Cruden Bay-be érkezik a nyersanyag.

Használt olajvezeték jó áron

A korábbi tulajdonos British Petrol két hónappal ezelőtt adta el a vezetéket a mostani üzemeltetőnek, az Ineosnak. A 125 millió dolláros üzlet tárgyát képező vezetékkel azonban komoly műszaki gondok vannak.

Munkások egy finomítóban (illusztráció) Forrás:123rf

Decemberben egy repedés miatt kellett leállítani a rendszert, ami azonnal felfele tolta a Brent típusú olaj árát.

Most pedig feldolgozó egységben keletkezett valamilyen meghibásodás a szeleprendszerben, ami protokoll szerint, a teljes rendszer lezárását követeli meg.

A meghibásodás hírére az olaj hordónkénti ára azonnal emelkedett 50 centet.

A brit termelés kb. 40 százalékát a most leállított vezeték szállítja (illusztráció) Forrás: Pixabay

Az egyik legfontosabb vezeték

A Forties nevű rendszer csaknem 170 kilométer hosszúságú. Az Egyesült Királyság kőolaj-termelésének mintegy 45 százalékát ez szállítja.

Emellett mintegy 80 olajkutat fog össze, amelyek az Északi-tengeren hozzák felszínre a nyersanyagot.

A meghibásodás miatt a Shellnek és a Totalnak is több helyen le kellett állítania a kitermelést. Az ebből fakadó iparági veszteség naponta – forintra átszámolva – meghaladja a 9 milliárd forintot. A nemrégiben gazdát cserélt rendszer - elöregedése miatt - mind kevésbé bírja a terhelést. Arról egyelőre nincs információ, az adásvétel kapcsán terheli-e valamilyen kötelezettség a BP-t ilyen esetekben.