Az Egyesült Államokban egy héten belül másodszor is beszakadtak a tőzsdék. Emiatt rengeteg pénz áramlott ki a részvénypiacról, amely – ugyan kisebb hatással – de átgyűrűzött Európára is.

Az amerikai tőzsdeindexek az elmúlt években jól teljesítettek, egyes elemzők már akkor figyelmeztettek, hogy az emelkedés túlzott mértékű is lehet.

A S&P 500 január 26-én érte el a csúcsot, azonban azóta folyamatosan csökken, a héten két nagyobb beszakadást is produkált.

Csütörtökön az index -3,75 százalékot esett, a csúcs elérése óta már több mint 10 százalékos a mínusz.

Január 26-án volt a csúcs, azóta nagy az esésForrás: Google

Ez idő alatt összesen 2490 milliárd dollárnyi értéket söpört ki a piacról az eladási hullám, míg a globális részvénypiacok ezzel párhuzamosan

összesen 5200 milliárd dollárt veszítettek.

Csütörtökön nem csak az S&P 500 zuhant be, a Dow Jones 4,15 százalékot, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq 3,90 százalékot gyengült. A részletes okoról az Investoron írtunk.

Átgyűrűző hatás

Ahogy arra számítani lehetett, az amerikai hatás érezteti hatását, az ázsiai és európai (így a magyar) tőzsdéken is.

Pénteken a japán Nikkei 225 2,32 százalékot, a kínai Shanghai Composite index 4,05 százalékot, míg a hongkongi Hang Seng 3,33 százalékot, a dél-koreai Kospi pedig 1,82 százalékot zsugorodott.

A MarketWatch összesítése szerint a főbb európai indexek szinte kivétel nélkül negatívban vannak, igaz nem akkora mértékben, mint amekkora csökkenés volt az Egyesült Államokban vagy Ázsiában.

Az angol tőzsde -0,28, a német -0,14, míg a francia -0,29 százalékon állt.

A képen szereplő adatok a 12 órai állapotot tükrözik

Általánosnak mondható a csökkenésForrás: MarkerWatch

Érdekesség, hogy az Investing.com összesítése szerint egyetlen európai index van pluszban, a svájci SMI-index 0,08 százalékot emelkedett eddig.

A magyar tőzsde elmúlt egy hetén is jól megfigyelhető a két törés, pénteken 11:40-kor a BUX -0,8 százalékos csökkenéssel 38546,7 ponton állt.

A magyar tőzsde elmúlt egy heteForrás: Eco.hu