Az informatikai szektorban a végzettségnél is fontosabb a gyakorlati tudás

Codecool programozás
Vágólapra másolva!
Amit a HR-esek, a cégvezetők és az informatikai szakterület dolgozói napi szinten érzékelnek, azt immár kutatások is bizonyítják: diploma helyett a népszerű és keresett programozói tanulmányok elégségesek ahhoz, hogy ragyogó kilátásokkal induljon neki az ember az életnek.
Vágólapra másolva!

A teljes népességet tekintve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők továbbra is sokkal jobb életminőségre számíthatnak az OECD országokban lefolytatott kutatások 2017-es beszámolója szerint -írja a Hrportál.hu. A diplomások körében a foglalkoztatottság magasabb (85 százalék az átlag 74 százalékhoz képest),

sokkal magasabb összjövedelemre tesznek szert életük folyamán (átlagosan 56 százalékkal többre), és egészségi állapotuk, valamint várható élettartamuk is lényegesen jobb,

mint amit a felsőoktatásból kimaradók esetében regisztráltak.

Mindazonáltal - mutat rá a felmérés - a felsőfokú végzettségűek körében sem homogének a kilátások. A mérnöki, illetve infokommunikációs szakterületen végzők messze felül teljesítenek (88 százalékos foglalkoztatottsági arány), szemben a tudományos, elméleti, vagy művészeti szakirányokról kikerülőkkel (81 százalékos arány). Az ő mutatóik inkább állnak közelebb a középfokú végzettségűek foglalkoztatottsági, kereseti és életminőség mutatóihoz.

Diploma nélkül is sokkal jobb kilátásokra számíthatnak az infokommunikációs szektor dolgozói más szakirányok diplomásaival összevetve Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az oktatási és munkaerőpiaci szakértők arra számítanak, hogy idővel egyértelmű átrendeződés lesz kimutatható. Az informatika szakterületén a közép- és felsőfokú végzettség közötti éles fokozat eltűnik:

diploma nélkül is sokkal jobb kilátásokra számíthatnak az infokommunikációs szektor dolgozói, mint adott esetben más szakirányok diplomásai.

A jövő felnőttjeinek a képzései átalakulnak. Nem egy „üdvözítő" egyetemi végzettség határozza majd meg az élethosszig tartó, egyfókuszú karriert, hanem egymásra épülő, vagy kiegészítő képzések sorozata. Ezekkel sokkal gyorsabban és rugalmasabban fedhetők le a várhatóan folyamatosan átalakuló piaci igények. Ezáltal a munkavállalók jobb fizetéshez, jobb élethez jutnak.