Tiltólistára került a Richter egyik készítménye

gyógyszer, pirula
ILLUSTRATION - Different pills lying on a table in Berlin, Germany, 29 July 2016. PHOTO: MARUIZIO GAMBARINI/dpa
Vágólapra másolva!
Rendkívüli közleményt tett közé a Richter Gedeon Nyrt. a BÉT honlapján. Az egyik készítménnyel kapcsolatban jelentettek problémát. A hírre nagyot esett a cég részvényeinek árfolyama.
Vágólapra másolva!

A Richter Gedeon Nyrt. bejelenti, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte a felülvizsgálati eljárás részeként, az Esmya (ulipristal acetate) által esetlegesen okozott gyógyszer indukált májkárosodással járó ügyekben.

A Richter egyik készítménye kapcsán rendeltek el átmeneti rendelkezéseket (illusztráció) Forrás: Cultura Creative/Maria Fuchs

Átmeneti intézkedések lépnek hatályba

A PRAC a folyamatban lévő vizsgálat során rendelkezésre álló adatok alapos kiértékelésének befejezéséig átmeneti intézkedések hatályba léptetését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy a lehetséges betegkockázat minimálisra csökkenjen.

A PRAC ajánlása alapján az Esmyaval kezelt, méhmiómában szenvedő nők rendszeres időközönként májvizsgálaton vesznek részt.

A PRAC emellett azt is javasolja, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévő kezelések befejezhetőek. A PRAC intézkedések átmeneti jellegűek, céljuk a betegek egészségének megóvása.

A 2018 május végéig esedékes végső döntés a 2017 decemberében elkezdett értékelési folyamat következtetéseitől függ.

A Richter elkötelezett az iránt, hogy együttműködjön a PRAC-kal és megadja mindazokat az információkat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Bizottság időben befejezhesse a vizsgálatot és reális értékelést adhasson.

A bejelentésre zuhanni kezdett az árfolyam (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini

A Richter komolyan veszi a betegek biztonságát. A klinikai vizsgálatok során összegyűjtött adatok alapján a Richter biztonságosnak ítéli meg az Esmya nevű készítményét és elkötelezett aziránt, hogy ezt az egyedi kezelési lehetőséget továbbra is biztosíthassa a méhmiómában szenvedő nők számára.

Háttéradatok

Piaci forgalmazási adatok alapján, a mai napig, Európában több mint 700 ezer beteget kezeltek Esmyaval. A lefolytatott klinikai vizsgálatok során 7100 páciens kapott ulipristal acetate-t, és 1972 beteg részesült megismételt kezelésben.

Az ulipristal acetate fejlesztése során semmilyen májkárosodásra utaló jel nem volt megfigyelhető.

A Richter a PRAC rendelkezésére bocsátotta mindegyik Esmya kezelésben részesült, májkárosodást szenvedett páciens esetének átfogó elemzését. Ezek alapján a Richter álláspontja szerint, egyértelmű kapcsolat nem állapítható meg, olyan tényezők közrejátszása miatt, mint egyéb gyógyszerek egyidejű használata, vírusfertőzés, valamint a máj egyéb okokból történt károsodása.

A Richter részvényárfolyama a bejelentés utáni zuhanni kezdett, és 14 óra körül 5 százalékos mínuszban volt