A Magyar Nemzeti Bank az euró "atyjáról elnevezett Lámfalussy-díjat idén Zhou Xiaochuan kínai jegybankelnöknek, míg az első magyar jegybankelnökről elnevezett Popovics-díjat pedig Banai Péter Benőnek, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkárának ítélte oda.

Idén ötödik alkalommal adták át a Magyar Nemzeti Bank által alapított díjakat: az euró "atyjáról" elnevezett Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát díjazza a jegybank.

Lámfalussy Sándor, jegybankár, tőkepiaci szakértő, az euró atyjaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az MNB szakmai bizottságának javaslatára a Lámfalussy-díjat idén Zhou Xiaochuan, a kínai jegybank elnöke kapta. A díj átadása rendhagyó módon nem a Lámfalussy-gálán történt, miután a kínai miniszterelnök és magas rangú delegációjának közelmúltbeli magyarországi látogatása alkalmával már sor került rá.

Zhou Xiaochuan, a kínai jegybank elnökeForrás: AFP/Saul Loeb

A Magyar Nemzeti Bank a People's Bank of China elnökének hosszú szakmai pályafutását, jegybankelnökként elért kiváló eredményeit és a kínai fizetőeszköz nemzetközivé tétele érdekében végzett erőfeszítéseit is méltatta az elismeréssel. 

A Popovics-díjat Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára vehette át.

Banai Péter Benő 2014 óta tölti be államtitkári pozícióját, és döntő szerepe volt a 2010-ben kezdődött sikeres fiskális fordulat végrehajtásában, a költségvetési és államháztartási kiszámíthatóság megteremtésében, valamint a pénzügyi fegyelem kialakításában – amelyek együttesen segítették elő a gazdaságpolitika két fő ága közötti összhang elérését, valamint lehetővé tették a növekedési fordulatot.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkáraForrás: MTI/Soós Lajos

Banai Péter Benő 1998 óta a Pénzügyminisztériumban, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumban különböző pozíciókban dolgozik. 2010-től a költségvetésért felelős helyettes államtitkári, 2014-től az államháztartásért felelős államtitkári feladatokat látja el, emellett a Magyar Közgazdasági Társaság Államháztartási Szakosztályának alelnöke. Több szakmai publikációja jelent meg, elsősorban európai uniós költségvetési kérdésekben.