Ezekben az országokban a legjobb az oktatás

2018.02.14. 10:35

AZ OECD rangsorolta az országokat tanulmányi végzettség szerint. Ebből kiderül, hogy Kanadában van a legtöbb diplomás, míg az Egyesült Államok csak a hatodik helyen áll.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) minden évben közzéteszi az oktatás színvonalával kapcsolatos rangsorát.

Fontos megemlíteni, hogy az OECD nem globális rangsort készít, hanem csak a szervezet tagjait, azaz 34 országot vizsgál.

Kik tagjai OECD-nek?

Az OECD fő célja a tagállamok gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységének összehangolása.

Tagjai: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Lettország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Mexikó, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Új-Zéland.

A rangsor alapján a legjobb helyzet oktatási szempontból a Kanadában van. Ez azért meglepő kissé, mert egy másik felmérés szerint a világ tíz legjobb egyeteméből nyolc az Egyesült Államokban található – írja a CNBC.

Az OECD rangsorolta a tagországok 25 és 64 év közötti lakosságát a felnőttek képzettségi szintje szerint, melyekben külön figyelembe vették az alap-, közép és felsőfokú képzések arányát.

A felsőfokú végzettséget szerzett felnőttek aránya országonként:

 Ebből az derül ki, hogy a lista élén Kanada áll, az OECD felmérése szerint az ország lakosságának

56 százaléka kapott valamilyen képzést a felsőoktatásban.

A második helyen van Japán, őket követi Izrael és Dél-Korea, míg az Egyesült Államok a 6. helyen végzett.

Első helyen végzett KanadaForrás: AFP/Don Emmert

TOP 10

 1. Kanada – 56,27 százalék
 2. Japán – 50,50 százalék
 3. Izrael – 49,90 százalék
 4. Dél-Korea – 46,86 százalék
 5. Egyesült Királyság – 45,96 százalék
 6. Egyesült Államok – 45,67 százalék
 7. Ausztrália – 43,74 százalék
 8. Finnország – 43,60 százalék
 9. Norvégia – 43,03 százalék
 10. Luxemburg – 42,86 százalék

A felmérés három kategóriára osztja az országokat végzettség szerint. A legmagasabb végzettség lehet alapfokú, középfokú és felsőfokú, a három érték összeadva 100 százalékot ad.

(Módszertani megjegyzések: A lenti táblázatban a számok összege olykor 99,9 vagy 100,1 százalék, ez a kerekítési hibának köszönhető. A felmérés azokat, akiknek nincs alapfokú végzettsége sem, a legalsó kategóriába számolja.)

A számok Magyarországon a következők a felmérés szerint:

 • 16,6 százalék alapfok vagy alacsonyabb
 • 59,6 százalék középfok
 • 23,7 százalék felsőfok

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Magyarországon minden hatodik embernek nincs középfokú végzettsége, 

ez jobb az OECD-átlagnál, ami 21,6 százalék.

A középfokú végzettséggel rendelkező felnőttek száma 59,6 százalék. Ez a negyedik legmagasabb szám a tagországok között, de alacsonyabb, mint Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban. Felsőoktatást tekintve az OECD átlag 35,7 százalék, míg Magyarországon a diplomások aránya 23,7 százalék.