Hány napig tudna működni az a kormány, amelynek kiadásait az ország leggazdagabb embere fedezné? A Bloomberg 2018-as Robin Hood indexe 49 országot vizsgált, míg a vagyonos emberek 2017. december végén meglévő nettó vagyonát vetette össze a kormányzat kiadásaival. Érdekesség, hogy a listán csupán négy ország található, ahol nők a leggazdagabbak: Angola, Ausztrália, Chile és Hollandia.

A Robin Hood-index összehasonlítja az egyes országok leggazdagabb személyének nettó vagyonát a kormányzat kiadásaival. Hipotetikusan, ha mindegyik kormány finanszírozási gondok miatt leállna, és az ország leggazdagabb állampolgára kisegítené a kormányt, akkor hány napig lenne képes így működni. Az időtartam kiszámításához a Bloomberg Milliárdos indexe, valamint a Nemzetközi Valutaalap kormányzati kiadásokra vonatkozó becslései adták a támpontot.

Jack MaForrás: Imaginechina/Tu meifei - Imaginechina/Tu Meifei

Ciprus leggazdagabb embere, John Fredriksen 441 napig tudná fenntartani országa működését. Ciprus 2018-as tervezett költségvetése 23,6 millió dollár, és mivel az országban alacsony a népesség, így értelemszerűen alacsonyabb a szociális háló és az egészségügyi kiadás, valamint előnyös az adópolitika, és ráadásul a gazdaság a turizmusra és a szolgáltatásokra fókuszál.

Ugyanakkor a légdrágább kormányzat címéért több ország is versenghetne: Japán, Lengyelország, az Egyesült Államok és Kína – az utóbbi országot a világ tizenhatodik leggazdagabb embere, Jack Ma, akinek vagyona 47,8 milliárd dollár, csupán négy napig tudná fenntartani. Ugyanez a helyzet az Amazon alapítójával, és a világ leggazdagabb emberével,

Jeff Bezosszal, aki a Robin Hood-index szerint csupán öt napig tudná kisegíteni országát, annak ellenére, hogy 99 milliárd dolláros támogatást tudna nyújtani. Szintén öt napig tudná kisegíteni Nagy-Britanniát Hugh Grosvenor, valamint Németországot Dieter Schwarz.

Ország Milliárdos Napok száma Nettó érték Napi kormányzati költség
Lengyelország Zygmunt Solorz-Zak 4 nap 2,7 milliárd dollár 673 millió dollár
Kína Jack Ma 4 nap 45,5 milliárd dollár 11.205 millió dollár
Japán Yanai Tadashi  4 nap 20,6 milliárd dollár 4.947 millió dollár
Egyesült Államok Jeff Bezos 5 nap 99 milliárd dollár 19.642 millió dollár
Nagy Britannia Hugh Grosvenor 5 nap 12,9 milliárd dollár 2.846 millió dollár
Németország Dieter Schwarz 5 nap 24,3 milliárd dollár 4.807 millió dollár
Ausztrália Gina Rinehart 11 nap 16 milliárd dollár 1.494 millió dollár
Hollandia Charlene De Carvalho-Heineken 15 nap 15,7 milliárd 1.049 millió dollár
Angola Isabel Dos Santos 30 nap 2,5 milliárd dollár 83 millió dollár
Chile Iris Fontbona 90 nap 17,8 milliárd dollár 198 millió dollár
Ciprus John Fredriksen 441 nap 10,4 milliárd dollár 23,6 millió dollár

Az egyes nemzetek kormányzati költségeinek számszerűsítése, valamint a feltételezett adomány felhasználásának módjai nehéz kérdések. Vannak olyan országok, ahol a bürokrácia fenntartása túl költséges, míg máshol a politikai változások döntik el a kiadások sorsát, és vannak olyan nemzetek, amelyek többet költenek infrastruktúrára, míg mások a katonai védelemre.

Ugyanakkor érdekes látni, hogy a 49 ország, melyek összértéke 911 milliárd dollár, mit tudna kezdeni a világ leggazdagabb embereinek egy százalékával.