Az IMF vezetője üdvözölte a részvénypiacok beszakadását

IMF, World Bank, Világbank, Christine Lagarde
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde gestures during a panel discussion on Climate Change at the National Theater on October 7, 2015 in Lima, Peru on October 7, 2015 in Lima, Peru. AFP PHOTO / IMF - Stephen Jaffe
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint a részvénypiacok múlt héten tapasztalt kilengései és szakadásai nem adnak okot különösebb aggodalomra. Mi több, Christine Lagarde úgy véli, a túl magas eszközárak mellett üdvözlendő a korrekció.
Vágólapra másolva!

Miközben a világ jelentős része azt találgatta, vajon eljött-e a vég kezdete a részvénypiacokon, és kifut-e a hosszú ideje tartó menetelés, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője úgy nyilatkozott, a szervezet nem tartja túlságosan aggasztónak a múlt heti nagy kilengéseket.

Christine Lagarde a CNBC-nek hangsúlyozta,

az IMF üdvözli a friss részvénypiaci korrekciót.

A múlt héten egyébként az amerikai Dow Jones részvényindex két éve nem látott rossz hetet produkált, és bár az eladási hullámot, illetve a jelentős volatilitást az amerikai piac fűtötte, annak hatásai világszerte erősen érezhetők voltak.

Szükséges változás

Ezzel együtt Lagarde hangsúlyozta, valóban jelentős kilengéseket lehetett tapasztalni egyik napról a másikra, de ha megnézzük, milyen értékeltségekkel forogtak a piacok egy héttel korábban, nagyjából 6-9 százalékos korrekcióról beszélünk. Ez pedig, tekintve a kiemelkedően magas eszközárakat, Lagarde szerint üdvözlendő fejleménynek minősül.

A Nemzetközi Valutaalap nem aggódik a korrekció miatt Forrás: AFP/Spencer Platt

Az amerikai S&P 500 index egyébként csütörtökön hivatalosan is korrekciós tartományba csúszott, és összesen több mint 10 százalékot gyengült a januári csúcsához képest. Noha számos tényező áll az eladási hullám hátterében,

a pénzügyi elemzők valóban régóta figyelmeztetnek arra, hogy a túlzottan magas piaci értékeltségek mellett egy idő után el kell jönnie egy szükséges korrekciónak.

Különösen a részvénypiacokra igaz ez, melyek – főképp az Egyesült Államokban – már csillagászati árakon forogtak.

Erős alapok

Mindazonáltal a Nemzetközi Valutaalap általában is hangsúlyozta – egyetértve az elemzők egy részével –, hogy a világgazdasági fundamentumok továbbra is igen erősek. A globális GDP-növekedés és a vállalati eredmények egyaránt izmosak,

vagyis a piaci helyzet egyelőre még nem fogja érdemben befolyásolni a reálgazdasági folyamatokat.

Következésképpen a Valutaalap szerint a gazdaságok a következő időszakban is képesek lesznek stabilan bővülni.

Összefoglalásként Lagarde jelezte, a volatilitás ellenére jól működtek a piaci csatornák és mechanizmusok, ráadásul még mindig bőségesen rendelkezésre állnak finanszírozási lehetőségek, úgyhogy a reálgazdaságok egyelőre nincsenek veszélyben. A Valutaalap tehát úgy tekint a múlt heti eseményekre mint szükséges korrekcióra, melynek időről időre be kell következnie.