Ezekben a városokban nőttek a legtöbbet az ingatlanárak

berlin
Szilveszterkor Berlin jelképe, a Brandenburgi kapu mellett nagyméretű sátrakból álló biztonsági övezetet alakítanak ki az ünneplő nőknek.
Vágólapra másolva!
Az angliai Savills ingatlanügynökség globális ranglistája szerint a kínai ingatlanok ára emelkedett a leggyorsabban a világon, ám az európai nagyvárosokban is akad már 20 százalék feletti lakásár-növekedés.
Vágólapra másolva!

London

Az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, a legnagyobb városi terület mind az Egyesült Királyságban, mind az Európai Unióban, és bár lassult az ingatlanok árának emelkedése, de még mindig 2,3 százalékos növekedést produkál. Az átlagos négyzetméterár 7 962 font (2,8 millió forint) körül mozog.

Frankfurt

Németország ötödik legnagyobb városa, több mint 732 ezer lakossal – ha az agglomerációval is számolunk, akkor már 2,5 millió embernek ad otthont. A város egyben a tartományi határokon is átívelő, 5 és fél millió lakost számláló modern gazdasági körzet, a Rajna–Majna nagyvárosi régió központja.

Frankfurt am Main, óváros, Justitia szökőkút Forrás: AFP

A városi lakásárakat jelentősen befolyásolta, hogy több bank is Frankfurtot választotta leendő székhelyének a brexit után.

A helyi ingatlanügynökség, a Jones Lang LaSalle szerint a tavalyi év második felében a lakásárak 10,7 százalékkal nőttek.

Az átlagos ingatanár növekedés 2,9 százalék, a négyzetméterár pedig 3.228 font (1,131 millió forint).

Brüsszel

A belga fővárosban a lakásárak 4,3 százalékkal 1 775 fontos (622 ezer forint) átlag négyzetméterárra emelkedtek. Brüsszel – bár nem hivatalosan – az Európai Unió fővárosának számít, mivel itt találhatók a legfontosabb Uniós intézmények, valamint számos más nemzetközi szervezet központja is.

Berlin

A német főváros lakásárai 2004 óta több mint 120 százalékkal ugrottak meg, amit az alacsony kamatlábak, a város növekvő hírneve a startupok körében, valamint a stabil munkaerőpiac segített.

Az átlagos növekedés 6,5 százalék, míg a négyzetméterárak 3 120 font (1,1 millió forint) körül mozognak.

Berlin jelképe, a Brandenburgi kapu Forrás: Daróczi Szilárd

Ugyanakkor a Német Szövetségi Bank tavaly figyelmeztetett, hogy az árak elrugaszkodtak a valóságtól, és félő, hogy ingatlanbuborék alakul ki.

Párizs

A francia főváros ingatlanárai 8,3 százalékkal emelkedtek, ehhez hozzájárult a lakások rendkívül alacsony árú kínálata, Macron elnökké választása, az angolok kilépése az Európai Unióból, valamint a 2024-es olimpiai játékok sikeres ajánlata.

A Szajna partján elterülő város ingatlanjainak négyzetméterenkénti ára körülbelül 6 778 font (2,376 millió forint).

Dublin

Az alacsony árak és a stabil gazdaság 2017 első felében rendkívül megemelte az ír fővárosi ingatlanárakat, de a lakáspiac az elmúlt hat hónapban stabilizálódni látszik. A dublini átlagos négyzetméterár jelenleg 2 905 font (1 018 millió forint).

Dublini városkép Forrás: AFP/Photononstop/J-C.&D. Pratt

Budapest

A Savills ingatlanügynökség listája nem tartalmazott Budapestre vonatkozó adatokat, ezért szerkesztőségünk megkérdezte az ingatlan.com-ot.

A cég elemzéséből kiderült, a budapesti átlagos négyzetméterárak családi házak esetében 12 százalékkal emelkedtek, míg a lakásoknál 17 százalékos volt a növekedés 2017-ben. A fővárosi átlag négyzetméter ár 514 ezer forint.

„Összességében elmondható, hogy az áremelkedés mint tendencia még tart, de ennek az üteme folyamatosan csökken. Ha figyelembe vesszük a környékbeli országok ingatlanárait és fizetéseit is, akkor kimutatható, hogy még mindig Magyarországon kell a legrövidebb ideig takarékoskodni az átlagos fizetés és átlagos lakásárak vonatkozásában, ha lakásra szeretnénk félretenni” – nyilatkozta Balogh László, vezető gazdasági szakértő.

Amszterdam

A holland fővárosban lőttek ki leginkább az ingatlanárak, méghozzá 20,9 százalékkal, ezt Európa talán egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, valamint az igen alacsony kamatlábak indukálták.

– nyilatkozta még tavaly Bas Wilberts, a Savills társelnöke a Financial Times-nak.

A 219 négyzetkilométeren elterülő várost jelenleg 825 ezer ember lakja, az igen nagy ingatlanár emelkedés után a helyi átlagos négyzetméterár jelenleg 3 497 font (1.226 millió forint).