A jobb munkahelyi légkörhöz ezen kéne változtatniuk a munkaadóknak

2018.02.13. 11:31

A munkahelyi légkört leginkább a frusztráló feladatok és a kommunikáció hiánya mérgezi meg. A Profession.hu kutatása szerint a legtöbben úgy érzik, hogy sokat dolgoznak, és a munkahelyi körülményeken és a juttatásokon is lenne még mit javítani.

A Profession.hu felmérésében válaszolók számára a legfájóbb pont, hogy a munkahelyen nem kapnak visszajelzést a felettesüktől (24 százalék), illetve, hogy egy-egy feladatot frusztrálónak találnak (20 százalék) - írja az Mmonline.hu. 17 százalék gyakran érzi úgy, hogy a kollégái félreértik vagy alulértékelik. 12 százalékot pedig az aggaszt, hogy munkahelyi problémáival nincs kihez fordulnia vagy nincs ideje és lehetősége minőségi munkát végezni.

A megkérdezettek 37 százalékának viszont egyáltalán nincs ilyen gondja. A munkahelyi stressznek a legkevésbé azok vannak kitéve, akik távmunkában, szabadúszóként vagy vállalkozóként dolgoznak.

Munkakörtől és beosztástól függetlenül a válaszadók 59 százaléka érzi úgy, hogy 8-10 óránál is többet dolgozik naponta, míg 9 százalék szerint 11 óránál is többet tölt munkával.

A frusztráló feladatok és a kommunikáció hiánya vezetnek leginkább a munkahelyi kiégéshezForrás: Shutterstock

A megkérdezettek 40 százaléka dolgozik 1-5 éve a munkahelyén és negyedük 1 évnél is rövidebb ideje. A megkérdezettek 13 százalékának sehogy sem sikerül megszabadulni a munkahely okozta stressztől, gyakran még este is álmatlanul forgolódik az ágyban, másnap pedig ingerlékenyen kel, ami hosszú távon kiégéshez vezethet.

A munkahelyek több mint felében viszont – függetlenül attól, hogy fizikai vagy szellemi munkavégzés folyik – jó hangulat uralkodik. 32 százalék szerint bár nem baráti, de feszültségmentes a kapcsolat a kollégákkal,

10 százalék pedig olyan szerencsés, hogy a munkatársaival baráti viszonyt sikerült kialakítania. Csupán 4 százalék állította azt, hogy nemcsak nem kedveli a kollégáit, de azok kifejezetten idegesítik is.

A Profession.hu átfogó felmérése alapján úgy tűnik, hogy a munkavállalók annak ellenére elégedettek vezetőikkel, hogy nem kapnak tőlük visszajelzést a munkájukról. A beosztottak kétharmada mégis kompetensnek tartja és tiszteli a felettesét. 70 százalék szerint hatékony segítséget nyújt, ha megakad a munkavégzésben és törődik beosztottjaival. A nagy többség úgy érzi, hogy partnerként kezeli felettese (67 százalék) és hatékonyan szervezi meg a hozzá tartozó terület munkáját (61 százalék).

A megkérdezettek 42 százaléka állítja, hogy semmilyen béren kívüli juttatást nem kap a munkahelyén. A legjellemzőbb havi fizetésen kívüli juttatás az éves orvosi vizsgálat finanszírozása és az Erzsébet utalvány (24-24 százalék). 19 százalék tudja a munkáltatója jóvoltából igénybe venni a SZÉP kártya nyújtotta szolgáltatásokat és 15 százalék utazási hozzájárulást kap.

A Profession.hu kérdőívét kitöltők több mint kétharmada 40 év alatti városlakó, akiknek több mint a fele 8 órás munkakörben dolgozik. 84 százalékuk alkalmazottként és 89 százalékuk minden nap a munkahelyéről dolgozva végzi a munkáját.