A vállalatok fele teljesen bizonytalan a digitális átállásban

számítógép, munka
Számítógépet használó emberek. illusztráció.
Vágólapra másolva!
A Dell Technologies friss kutatása alapján az üzleti vezetők megosztottak az ember-gép kapcsolat jövőképe kapcsán. Bár a szakemberek döntő többsége egyetért abban, hogy a közeljövőben még szorosabbra fonódik alkalmazottaik és az általuk használt gépek kapcsolata, ennek esetleges hatásait már eltérően látják. A megkérdezettek fele szerint az automatizált rendszerek időt szabadítanak fel, a szakemberek másik része szerint viszont az ember-gép viszony változása nem gyakorol majd ilyen hatást. Hasonló a megosztottság a produktivitás kérdésében, ugyanis a vezetők kevesebb, mint fele szerint hoz majd javulást a szorosabb kapcsolat, a megkérdezettek nagyobbik része viszont ilyen téren sem számít pozitív fordulatra.
Vágólapra másolva!

A Dell ember-gép jövőképét vizsgáló, Realizing 2030 globális tanulmánya világszerte 3800 üzleti vezetőt kérdezett meg arról, hogy az automatizált rendszerek bevezetése milyen hatást gyakorolhat majd a dolgozókra, illetve közvetlenül vagy közvetetten a vállalatok működésére - írja a Hwsw.hu. Ahogy arra számítani is lehetett,

a kutatás szerint a következő évtized végére a technológiai fejlődés még tovább mélyíti az emberek és a gépek kapcsolatát.

A megkérdezettek döntő többségét jelentő 82 százaléka szerint vállalataik dolgozói és gépei öt éven belül integrált csapatként működnek majd együtt.

A többi kérdésben már élesen eltérnek a vélemények. A válaszadók pontosan 50 százaléka szerint a szorosabbra fonódás egyenes következményeként

a dolgozók több szabadidővel rendelkeznek majd, ergo csökkenhet a munkaidő.

A megkérdezettek másik fele épp ellenkezőleg látja a jövőt, szerintük az integráltság nem gyakorol majd ilyen hatást. Ehhez kapcsolódóan merült fel az információkezelés kérdése. Az eredmények alapján a többség (54 százalék) úgy gondolja, hogy bő tíz éven belül jelentősen megváltozik az információk fogyasztása és menedzselése.

A válaszadók pontosan 50 százaléka gondolta úgy, hogy az elmélyülő ember-gép kapcsolat előbb-utóbb több szabadidőt hagy majd az embereknek Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Ezzel szemben csak a válaszadók 42 százaléka gondolja úgy, hogy nehezebb lesz elszakadni a technológiától, tehát a különféle gépektől, eszközöktől.

Ugyancsak élesen eltérnek a produktivitással kapcsolatos nézetek. A megkérdezettek 49 százaléka szerint ugyanis az ember-gép kollaboráció javulása pozitív hatással lesz a produktivitásra, 51 százalék viszont nem számít szignifikáns változásra. Érdekes kérdés, hogy a munka bármilyen okból kényelmetlennek érzett részét gépekre hárítva javulhat-e az dolgozók elégedettsége. A válaszadók 42 százaléka úgy hiszi, hogy ez pozitív hatással lenne, a többséget jelentő 58 százalék viszont inkább nem élne a lehetőséggel.

A kutatás kitért az oktatásra, az üzleti jövőképre, a kiterjesztett valóságra, és az üzletmenetre is. Ezekről bővebben a Hwsw hivatkozott cikkében olvashatnak részletesen.