Csődbe ment a legendás fegyvergyár

2018.02.14. 07:33

Majdnem két évszázada az amerikai fegyverkultúra elismert tagja a Remington fegyvergyár a hét elején csődvédelmet kért, amivel némi időt nyert, így a cégnek van esélye átstrukturálni tevékenyégét, és kifizetni hitelezőit.

A vállalat többségi tulajdonosa a Cerberus Capital Management, amely még 2007-ben vásárolta fel a Remingtont, és annak egymilliárd dolláros adósságát. A több mint kétszáz éve működő gyárat 1816-ban alapította Eliphalet Remington, aki egy helyi fegyvermesterrel dolgozott együtt. A cég nagy áttörését egy 1845-ös megrendelés hozta meg, amikor 5 ezer puskát rendeltek az amerikai hadsereg számára. Ma a vállalat 3.500 embert foglalkoztat, és a legnagyobb amerikai fegyver- és lőszergyártó cég.

Egy 1859-es Remington revolverForrás: AFP/RIA Novosti/Iliya Pitalev

Ugyanakkor nem valószínű, hogy a Remington név eltűnik, mivel egy világszerte ismert márkáról van szó, a hasonló nagyságú cégeknél sokszor előfordulhatnak hasonló hullámvölgyek az értékesítésben.

A vállalat 2014-ben nyitotta meg legújabb gyárát Huntsville városában, ahol 2 ezer ember dolgozik, ám a gyárat úgy építették meg, hogy lehetőség legyen a bővítésére.

Nem ez az első alkalom, hogy Remington pénzügyi nehézségekbe ütközik, és valószínűleg nem is az utolsó" – nyilatkozta Richard Feldman, a Független Lőfegyvertulajdonosok Társaságának elnöke.

Egyike a gyár termékeinekForrás: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

Míg 2016-ban az egész iparágban komoly felvásárlások kezdődtek – több mint 11 millió lőfegyver készült abban az évben –, mivel az amerikai elnökválasztáson nagy esélyesnek tartott, híresen fegyverellenes Hillary Clinton leendő intézkedéseitől tartottak. Ám mivel az elnökválasztást Donald Trump nyerte meg, a fegyvervásárlás alábbhagyott, viszont a fegyvergyárak hatalmas készleteket halmoztak fel.

A Remingtonnak vannak olyan puskái, amelyek már 200 dollárért (51 ezer forint) megvásárolhatóak.

Ugyanakkor a fegyverbirtoklásnál megfigyelhető egy csökkenő trend: míg 1973-ban a háztartások 47 százalékában volt lőfegyvert, addig ez a szám 2014-ben már csak 31 százalék – áll a Chicagói Egyetem Nemzeti Véleménykutató Központjának jelentésében.

A Remington az átszervezések mellett valószínűleg részvényekre koncentrálva alakítja át eddigi befektetéseit, hogy így fizesse ki hitelezőit.

2012-ben a Cerberus Capital Management már megpróbálta eladni a Remingtont, de nem találtak megfelelő vevőt. Ezután 2015-ben egy másik történelmi fegyvergyár, a Colt is csődöt jelentett, ám később sikerült stabilizálni a cég helyzetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK