Értesülések szerint az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cég több száz alkalmazottját bocsátja el, a vállalat Seattle-i, nemrég átadott irodakomplexumában dolgozókat éppúgy érinti a dolog, mint a globális csoportokat.

A munkavállalók értesítése már megkezdődött. Az Amazon hagyományos területein – például az online kiskereskedelmi részlegen – dolgozókat érinti főleg az elbocsátás. A hír egyébként tegnap jelent meg  The Seattle Times napilap hasábjain.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezéreForrás: AFP/Sajjad Hussain

A tervezett elbocsátásokat az Amazon közleményben is megerősítette: Az évenkénti tervezés része a vállalat létszámának kiigazítása – kisebb létszámcsökkentés az egyik részlegen, míg agresszív munkaerő felvétel a másikon – az érintett munkavállalóknak igyekszünk a cég más területein helyet találni" – tartalmazza a közlemény.

Úgy tűnik, a vállalat nem törekszik nagyarányú létszámcsökkentésre.

Jelenleg a Seattle-i központban 3.900 nyitott pozíció, világszerte pedig 12 ezer álláslehetőség várja az érdeklődőket – alátámasztva ezzel a cég „agresszív" munkaerő felvételi törekvését.

Az Amazon tavaly 130 ezer munkahelyet teremtett, amikor felvásárolta a Whole Foods amerikai élelmiszer áruház láncot 13,7 milliárd dollárért. Az év végére így az Amazon 560 ezer embert foglalkoztatott világszerte.

Az Amazon Seattle-i székházaForrás: Getty Images/David Ryder

Jelenleg az online kereskedelmi óriás a második székhelyének keres helyszínt, a HQ2 legalább 5 milliárdos költséggel épülhet meg, és ezzel a vállalat vélhetően 50 ezer új munkahelyet teremt a jövőben.

Az Amazon körülbelül kétmilliárd dolláros nyereséget ért el az utolsó negyed évben, köszönhetően a karácsonyi időszaknak – az 1992-ben alapított cég még sosem tett szert ekkora bevételre korábban. Az alapító és cégvezér, Jeff Bezos szerint a siker az Alexa hangvezérlésű otthoni asszisztensnek köszönhető. Emiatt a vállalat a jövőben még komolyabban akar koncentrálni az Alexára, valamint a hasonló elektronikai eszközökre.