A fogyasztói árindex 2018 januárjában 2,1 százalékkal emelkedett. Több dolog többe kerül tavalyhoz képest, leginkább a tojás, a szeszes italok és a dohányáru. Azonban az áfacsökkentés miatt olcsóbb lett az internet és a halhús is, viszont a vendéglátás a kedvezmények ellenére is drágult.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2018 januári fogyasztói árakra vonatkozó adatokat. Ebből az derül ki, hogy januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Ez megegyezik a decemberi adattal, amikor szintén 2,1 százalékos volt az infláció. Decemberhez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal nőttek.

Nem változott az infláció decemberhez képestForrás: KSH

Az év első hónapjában a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az áfa csökkenése ellenére a vendéglátás 0,6 százalékkal drágult januárban az előző hónaphoz képest.

Az érintett élelmiszereknél kisebb mértékben megjelent az áfa csökkentése, de a halhúsnak nincs nagy súlya a magyar lakosság fogyasztásában, így az élelmiszerek ára összességében 1,5 százalékkal emelkedett januárban az előző hónaphoz viszonyítva.

A digitális rezsicsökkentés sikeresnek tűnik, ugyanis a telefon- és internetszolgáltatások díjai 3,7 százalékkal mérséklődtek az év első hónapjában decemberhez képest.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Az élelmiszerek ára 4,4 százalékkal emelkedett januárban az előző év januárjához viszonyítva, ezen belül

  • a tojás 48,0,
  • a vaj 13,6,
  • a száraztészta 8,7,
  • a tejtermékek 7,9,
  • a kenyér 7,1,
  • a tej 5,8,
  • a kávé 5,1 százalékkal drágult.

A cukor 11,3 százalékkal olcsóbb lett.

A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,5 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, a dohánytermékek 10,1 százalékos és az alkoholos italok 2,9 százalékos drágulása miatt.

Drágult a háztartási energia is (1,6), viszont az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 0,8, a ruházkodási cikkeké 0,2 százalékkal emelkedett.

Az egyéb cikkekért 0,1 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni az év első hónapjában a tavaly januárihoz képest, de a gyógyszerek 3,2 százalékkal, az újságok 5,2 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,5 százalékkal olcsóbbak lettek, az új autók 2,3 százalékkal drágultak, a használt autók 7,0 százalékkal kevesebbe kerültek.