Súlyos adósságteher nyomja Európa vállát

euró, deviza, devizapiac, grexit
Nem bíznak benne.
Vágólapra másolva!
Nem akar elmúlni az európai bankokat terhelő egyik legnagyobb nehézség. A nem teljesítő hitelek értéke ugyanis megközelíti az ezer milliárd eurót, ami egyre nagyobb terhet jelent a banki mérlegeknek. Mindeközben az Egyesült Államok háztartásai rekord mértékű adósságot halmoztak föl 2017-ben.
Vágólapra másolva!

A további hitelezést is megnehezítik az európai bankoknál a felhalmozódott nem teljesítő hitelek, melyek értéke 944 milliárd euróra tehető. Ez pedig a pénzintézetek nyereségeire is rányomja a bélyegét – írja a Bloomberg. Bár az európai hatóságok arra ösztönzik a bankokat, hogy adják el vagy építsék le a nem teljesítő hiteleiket, a pénzintézetek továbbra sem találtak igazán jó megoldást a probléma kezelésére. Ez pedig már a befektetőket is kezdi aggodalommal eltölteni.

A kérdés különösen súlyos azokban az országokban, melyeket a leginkább megütötte a régió szuverén adósságválsága. Nem meglepő tehát, hogy

a teljes hitelállományhoz viszonyítva Görögországban a legnagyobb a nem teljesítő hitelek aránya, míg összegszerűen Olaszország áll a legrosszabb helyen.

Olaszországban 224,2 milliárdnyi nem teljesítő hitellel néznek szembe a bankok, míg a második Franciaország 142,2 milliárddal, a harmadik Spanyolország 131,4 milliárddal, a negyedik pedig Görögország 112,3 milliárddal.

Nyomás a bankokon

Az olasz bankok egyébként meghatározott célokkal rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy eladják vagy leépítsék a nem teljesítő hiteleiket. Az ország piaci érték szerinti legnagyobb bankja, az Intesa Sanpaolo pedig már két évvel ezelőtt, bőven a versenytársak előtt járva, felpörgette a rossz hitelek leépítését. A cég vezérigazgatója, Carlo Messina a múlt hónapban jelezte,

az olasz bankok jó munkát végeznek, és további javulás várható ebben az évben.

Noha Olaszországban az új rossz hitelek mértéke csökkenést mutat, de a nem teljesítő hitelek szintje még mindig meghaladja a pénzügyi válság előtti időszakét.

Az Európai Központi Bank szerint sem szabad félvállról venni a rossz hiteleket Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Az európai bankok egyébként összesen több mint 280 milliárd euróval építették le a rossz hiteleiket 2014 vége óta. A felügyeleti feladatokat is betöltő Európai Központi Bank közlése szerint azonban a nem teljesítő hitelek még mindig kiemelten fontos problémát jelentenek. Ennek a területnek pedig igen nagy figyelmet kell szentelni az eurójegybank szerint, főként olyan időszakban, amikor a gazdaságok jól teljesítenek.

Az USA-ban a fogyasztókkal van a baj

Az európai bankok hitelproblémáival párhuzamosan az Egyesült Államokban a háztartások adósságai okoznak egyre nagyobb fejtörést.

Az amerikai háztartások teljes hitelállománya ugyanis 193 milliárd dollárral mindenkori csúcsra, 13 150 milliárd dollárra bővült 2017 végére

a megelőző negyedévhez képest – írja a CNBC.

Leginkább a jelzáloghitelek bővültek a decemberi negyedévben, ez a terület 139 milliárddal 8880 milliárd dollárra emelkedett. A második legnagyobb erősödést a hitelkártya adósságok mutatták – itt 26 milliárdos növekedéssel 834 milliárd dolláron zárt a tavalyi negyedik negyedév.

A hivatalos jelentés szerint a tavalyi az ötödik olyan év volt zsinórban, amikor a háztartások eladósodottsága a jelzálog-, a diákhitel, az autóhitel, valamint a hitelkártya adósságok területein egyaránt bővült.