A befektetési guru jókor csapott le az aranyra

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Lendületből lecsapott az aranyra a milliárdos hedge fund menedzser, Ray Dalio. A befektetési guru azt megelőzően növelte jelentősen a kitettségét, hogy a nemesfém árfolyama hét éve nem látott éves növekedést produkált.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hedge fundjának számító Bridgewater Associates december végéig növelte kitettségeit a két legnagyobb tőzsdén kereskedett alapban (ETF) – írja a Bloomberg a most közzétett adatok alapján.

Az SPDR Gold Shares, illetve az iShares Gold Trust nevű alapok teljesítménye azonban nem egyedülálló, mivel

az aranyra fókuszáló alapok decemberben a negyedik egymást követő negyedévben tudtak izmosodni.

Ilyen hosszú növekedési szériára 2012 óta nem volt példa. A nemesfém árfolyama ezzel együtt 1,8 százalékot emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Az arany raliját a gyenge dollár is segítette, még annak ellenére is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed háromszor emelt kamatot 2017-ben. A magasabb kötvényhozamok egyébként rendre negatívan érintik az arany árfolyamát.

Dalio még augusztusban jelezte, a befektetőknek érdemes megfontolniuk, hogy tőkéjük 5-10 százalékát aranyban tartsák, tekintve a fennálló politikai és gazdasági kockázatokat. Hétfőn a hedge fund menedzser közölte,

egyre emelkedik a recesszió kockázata a következő 18-24 hónapban.

A Bridgewater ezzel párhuzamosan bányacégekben is érdekelt. A hedge fund növelte kitettségét a Newmont Miningban és a Cleveland-Cliffsben, mindazonáltal csökkentette részesedését a Barrick Goldban és a Freeport-McMoRanban.

Noha a friss adatokból nem derül ki a hedge fund jelenlegi pozíciója, nem valószínű, hogy Dalio és csapata jelentősen módosította volna az aranyban felvett kitettségét. A nemesfém árfolyama januárban 3,2 százalékkal erősödött, de ebben a hónapban 1,2 százalékos gyengülésben van.

December vége óta az SPDR Gold alap 689 millió dolláros tőkekiáramlást szenvedett el – a múlt hét végéig. A befektetők azonban sokkal lojálisabbak voltak az iShares Goldhoz, amely 837 milliós beáramlást élvezhetett eddig ebben a negyedévben.