Elvinné-e a magyar munkásokat a munkaerőhiányos szlovák autóipar?

2018.02.14. 14:16

A Szlovák Autóipari Szövetség elnöke, Juraj Sinay a napokban elismerte, hogy annyira elhatalmasodott a szlovák autóiparon a munkaerőhiány, kénytelenek külföldi munkásokkal betölteni az állásokat. Egy győri célgépgyártó vállalat vezetője szerint nem kerülhetnek bajba a magyar vállalkozók emiatt.

"Szlovákia és Magyarország között, főleg Győr körzetében nem olyan nagy a bérkülönbség, hogy a kvalifikált munkaerőnek megérje az országváltás" - mondja Jankovits Richárd, a győri Jankovits Hidraulika Kft. ügyvezetője az Autópro.hu cikkében.

Az ügyvezető szerint leginkább a Balkánról és Ukrajnából történik majd meg a munkaerő toborzása.

A szlovák és a magyar bérek közt nincs akkora különbség a határ mentén, hogy elszívja a magyar munkaerőt - Jankovits Richárd, a Jankovits Hidraulika Kft. ügyvezetője szerintFotó: Adrián Zoltán - Origo

Jankovits Richárd elsősorban a munkabérrel ösztönzi dolgozóit a maradásra, de megemlítette a cafeteria rendszert, a modern, 21. századi munkakörülményeket, a családbarát szemléletet és a karrierlétrát. Jelenleg egyébként csaknem hetvenen dolgoznak náluk, ennek több mint fele mérnök végzettségű. A létszám hamarosan emelkedni fog egy új beruházás következtében.

Nálunk az automatizálás és a robotika egyáltalán nem jelent megoldást esetleges munkaerő problémákra, mivel egyedi gyártási tevékenységünk nem váltható ki ilyen módon.Viszont leginkább autóipari partnereinknél teljesen indokolt a törekvés, hogy az egyszerűbb, monotonabb munkafolyamatokat – amire egyre nehezebb megbízható munkaerőt találni – gépek végezzék - mondta az ügyvezető.