Kiváló évet zárt a magyar gazdaság 2017-ben

2018.02.14. 10:26

A magyar gazdaság teljesítménye 2017 utolsó negyedévében olyan szintre emelkedett, amire nem volt példa 13 éve. Összességében is remekül teljesített a magyar gazdaság 2017-ben, melyet leginkább az építőipar és a kereskedelem pörgetett. 2018 hasonlóan erős év lehet.

A Magyar Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2017-es év negyedik negyedévére vonatkozó GDP adatokat. Mivel ezzel teljes a tavalyi adatsor, tudjuk mekkora volt a gazdasági növekedés az egész évben.

A gyorsjelentés alapján

4 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye 2017-ben.

Az adatok még jobbak a munkanapok számával kiigazított száma alapján, így 4,2 százalékos az emelkedés. 2016-ban a magyar GDP 102,2 százalékkal nőtt, míg 2015-ben 103,4 százalékkal.

A bruttó hazai termék a nyers adatok szerint 4,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben.

Felülmúlta a várakozásokat a 2017 utolsó negyedéveForrás: KSH

Ráadásul a GDP-növekedése gyorsul, hiszen míg a második és a harmadik negyedévben 1-1 százalékos volt a bővülés az előző negyedévhez képest, addig ez év végén 1,3 százalék volt.

Fontos megemlíteni, hogy 4,8 százalékos emelkedést (ez a szezonálisan kiigazított adat) a magyar gazdaság utoljára 2005 végén produkált, tehát az elmúlt 13 év legjobb negyedévét tudja maga mögött Magyarország.

A 4,4 százalékos nyers adat 2014 második negyedéve a legjobb szám.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a negyedik negyedévi növekedéshez a legnagyobb mértékben az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások, kiemelten a kereskedelem járultak hozzá.

IllusztrációForrás: Origo

Mit mondanak az elemzők?

Az elemzők szerint a várakozásokat felülmúlta a GDP-adat a negyedik negyedévben.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint idén várható a lakás és irodaátadások hulláma, az állami tiszta és EU-s beruházások felfutása is. Emellett kifejezetten élénkülnek a feldolgozóipari, logisztikai, kiskereskedelmi és hotelberuházások is, a Mercedes idén elkezdi az új, 1 milliárd euró nagyságú gyárépítését.

A fogyasztás idén a tavalyihoz hasonló mértékben növekedhet, így idén a növekedés akár jóval meg is haladhatja az optimistának tekintett 4,5 százalékos os előrejelzést. Jövőre azonban az idei évben várható magas bázis miatt a növekedés 3,6 százalékra lassulhat az előrejelzésük szerint.

Az egyik húzóágazat az építőipar voltForrás: MTI/Oláh Tibor

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint a tényadatok a piac által vártnál valamivel jobb teljesítményről árulkodnak. A K&H Bank szakembere szerint az idén a tavalyihoz hasonló GDP-forgatókönyv várható. Németh Dávid szerint a jelenlegi kilátások alapján

2018-ban 3,8 százalék körüli bővülésre lehet számítani,

2019-ben pedig valamivel lassabb emelkedés várható.

Hol áll Magyarország Európában?

Az Eurostat jelentése szerint szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján a magyar GDP növekedése mind negyedéves, mind éves alapon a második volt.

A sorrend még változhat, mivel 10 uniós ország még nem közölte a negyedik negyedéves adatát.

Második helyen Magyarország 2017-benForrás: Eurostat, K&H

 

A román GDP növekedése továbbra is vezeti a listát, azonban a 7 százalékos növekedés már lassulást jelent. A jelenlegi román növekedés azonban nem fenntartható, a gazdaság túlfűtöttségét jelzi a 4,3 százalékra ugró román infláció, a duplájára emelkedő folyó fizetési mérleghiány, miközben költségvetési kiigazításokra és jelentős kamatemelésekre is szükség lehet, így a román GDP növekedése érdemben lassulni fog, amit a negyedéves növekedés fékezése is tükröz - írja a K&H elemzője, Suppan Gergely.