Ezeket gondolja át, mielőtt igent mond

családi kassza
Vágólapra másolva!
Manapság a válások jó része a családi pénzügyekre, vagy az ezzel kapcsolatos hiányos kommunikációra vezethető vissza. Holott a pénzügyek tudatos kezelése nagyon fontos, kifejezetten akkor, ha nem csak magára gondol az ember a tervezés során. A közös kasszával kapcsolatos viták csaknem egyidősek a férfi és női fizetések körül kialakult konfliktusokkal, hiszen egy család ma már legtöbbször két keresetből él.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi téma nem éppen az, amelyet a randin egy pár megtárgyal, ám amikor már közös költségek merülnek fel – közös háztartás, gyerekek -, mindez elkerülhetetlenné válik. Gazdag Enikő, pszichológus, pár- és családterapeuta tapasztalatai azt mutatják, hogy a házastársak gyakran nem tudják megbeszélni egymással a pénzügyeiket. Viszont ha nem látjuk át egy kapcsolatban, hogy mire költöttünk, akkor annál nehezebb beosztani a pénzt, pláne, ha bizonyos költéseket még titkolni is kell a másik előtt. A pénz egyszer csak – jobbára a hónap végén - elfogy, és akkor megy majd az ujjal mutogatás, hogy ki rontotta el.

Fontos jól megtervezni a családi kasszát Forrás: Shutterstock

A szakember szerint

nem létezik univerzális megoldás

. A párok eldönthetik, hogy a közös pénzügyek valóban teljes mértékben közösek lesznek-e, vagy külön kasszán működnek, vagy épp ennek egy fúzióját valósítják meg:

Külön kassza: Mindenkinek van külön számlája, bevétele. A párok a kiadásokat vagy fele-fele arányban, vagy jövedelemarányosan megosztva fizetik. A hátránya, hogy nagyon sok adminisztrációval jár, és a számlák fenntartását is fizetni kell.
Külön számlák, közös pénzügyek: A társak mindegyike rendelkezik külön számlával és, bevétellel, de a kiadásokat közösen rendezik, és nincs utána elszámolás. A megtakarított pénzre is közös vagyonként tekintetek, mindegy, melyik számlán jelentkezik.
Közös kassza: az esetek többségében ez egy bankszámlát jelent, amelyről közösen rendezik a kiadásokat, közös megtakarításokat vagy egyéb pénzügyeket. Előnye az, hogy olcsó, nem kell több bankszámlát fenntartani, viszont illúzióromboló lehet, ha üzenetben megkapjuk párunk vásárlási részleteit az aktuális születésnapi ajándékunkról.

Gazdag Enikő szerint olyan megoldást érdemes választani, amellyel mindkét fél azonosulni tud, s ha bármivel problémájuk akadna, azt higgadtan tudják megbeszélni. Az esetek nagy részében különböző a pénzügyi neveltetésünk, s

ahhoz, hogy a pénz miatt ne a bíróságon kössünk ki, fontos, hogy egyszerre oldjuk fel a különbözőségeket, megtanuljunk kommunikálni a család anyagi életéről

és megtaláljuk a helyes utat a sikeres pénzügyekhez.

Különféle megoldások lehetnek a családi kasszára Forrás: Shutterstock

Csernok Miklós, a Kiszámoló Blog szerzője, pénzügyi tanácsadó szerint, ha már teljesen elveszítettük a kontrollt a családi pénzügyek felett, vagy szeretnénk egy kis megtakarításra szert tenni,

érdemes egy három hónapos ellenőrző ciklusba fogni.

Hangsúlyozza, hogy a három hónap alatt végig fontos, hogy mindkét fél együttesen tekintse célnak a pénzügyek rendbetételét, közösen határozzák meg, melyek a tényleg szükséges kiadások.

Az első hónap csak a jegyzetelésről szól: egy füzetben mindkét félnek fel kell jegyeznie a napi költéseit. A pénzügyi szakember megjegyzi,

fontos, hogy a jegyzeteket látva se változtassunk a kiadási szokásainkon,

még akkor sem, ha ijesztőek a számok.

A második hónap előtt a pároknak érdemes meghatározniuk egy célt, amely motiválja mindkét felet, hiszen ez a hónap csak a legszükségesebb kiadásokról szól, itt vissza kell fogni minden szórakozásra, vagy addicionális kiadásra szánt összeget. A pároknak érdemes közösen meghatározniuk, hogy mi is lesz a legfontosabb kiadás.

A harmadik hónap előtt pedig jó, ha áttekintik az első és a második hónap közötti különbséget. Ez az az összeg, amelyet meg tudnak takarítani. A harmadik hónap előtt ennek fényében határozzanak meg egy tervet, hogy mire, mennyit fognak költeni, mennyit tegyenek félre. Lehet ez egy lakásmegtakarítás, egy közös nyaralás, de ha nagyon tudatosak szeretnénk lenni, érdemes nyugdíj-előtakarékosságot választani.

Kisebb megtakarításokat is érdemes félretenni Forrás: Shutterstock

Nem is kell óriási összegre gondolni, már havi néhány ezer forintos összegtől is elindulhatnak, ami később valós nyugdíj-kiegészítést tud majd adni. A nyugdíjbiztosítások egyik tagadhatatlanul nagy előnye, hogy sokféle befektetési lehetőséget kínálnak: biztosítónként általában 10-25 portfólió érhető el.

A széles választék jobban lefedi az igényeket, mert jobban reflektálnak az életkorra, a hozamelvárásokra és a kockázatvállaló hajlandóságra.

A befektetési stratégiánkon akár menet közben is változtathatunk,

és a széles skála lehetővé teszi, hogy a futamidő elején több kockázatot vállaljunk a befektetéssel, aztán fokozatosan haladjunk a kisebb rizikójú kiegyensúlyozott portfólió irányába. Mindemellett nyugdíjbiztosítási befizetéseinkre 20 százalék éves, befizetés-arányos állami támogatást, vagy adójóváírást vehetünk igénybe.

A cikk létrejöttét az NN támogatta.