Soha nem volt még sztrájk a Knorr-Bremse magyarországi és németországi cégeinél. Ez most megváltozhat, ha a vállalat és a szakszervezet között nem jön létre megállapodás péntekig - számol be arról a Sztrádarádió.hu.

Hamarosan figyelmeztető sztrájkot tarthatnak a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszereket Gyártó Kft. budapesti gyáregységében, ha nem születik megegyezés a munkaadó és a munkavállalókat képviselő Vasas Szakszervezet között.

Béremelési kérdésben nem jutottak megállapodásra

A szakszervezet jelezte, nem a bérfejlesztés nagysága a vitatott kérdés. Bár a szakszervezet magasabb számot irányozott elő, de a tárgyalások során egy mindkét fél számára elfogadható emelésben állapodtak meg.

Sztrájkra készülnek a vasútipari gyártónál (illusztráció)Forrás: Pixabay

A tárgyaló felek a garantált és a differenciált (teljesítményalapú) béremelés elosztásában nem jutottak konszenzusra.

A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy helyi, felkészületlen vezetők döntsenek a differenciáltan adható juttatás mértékéről.

A munkaadó semmilyen garanciát vagy rendszert nem mutatott fel, amiből kiszámolható lenne, hogy kinek jár és kinek nem a plusz juttatás. A Vasas Szakszervezet úgy gondolja, ezáltal előfordulhat, hogy nem a munka minősége vagy a teljesítmény, hanem a szimpátia és a vezetők iránti lojalitást mutató munkavállalók kaphatnak nagyobb fizetést.

László Zoltán alelnök elmondta, a szakszervezetnek nem célja a munkabeszüntetés, de ha péntekig nem tudnak megegyezni a munkaadóval, kihirdetik a két órás figyelmeztető sztrájk dátumát.

Amennyiben ezek után sem sikerül megegyezni, úgy hosszabb munkabeszüntetésre is sor kerülhet a Knorr-Bremse budapesti gyáregységénél.