Az európai orvosok és ápolók elhagyják Nagy-Britanniát

2018.02.21. 11:47

A szigetországba érkező orvosok száma 9 százalékkal csökkent 2017-ben – áll a brit Általános Orvostudományi Tanácsnak a Bloomberghez eljuttatott felmérésében. Tavaly 3 458 olyan orvos regisztráltatta magát, aki az Európai Unióból érkezett, és ez 26 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben.

Az itt dolgozó orvosok úgy vélik, a helyzet rosszabbodni fog, mivel a szigetország úgy döntött, kilép az Európai Unióból, annak ellenére, hogy Theresa May kormánya megnyugtató válaszokat ígér a külföldről érkezett dolgozóknak.

Andrea Pevere aneszteziológusként dolgozott Nagy-Britanniában, de olasz származása miatt fél, mert nem tudja, hogy mi lesz a munkájával, miután a britek elhagyják az Uniót. Ha a jövődet akarod építeni, kétszer is érdemes meggondolni, hogy a szigetország-e a megfelelő hely – nyilatkozta Pevere a Bloombergnek.

IllusztrációForrás: --

Ugyanakkor a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatónak (NHS) sokkal több orvosra lenne szükséges, az Unió területéről érkezők segítettek a brit orvoshiány enyhítésében – az orvosok 10 százaléka külföldi jelenleg.

Egy tavaly készült tanulmány szerint 2027-re 190 ezer lesz a nyitott orvosi pozíciók száma.

Az Egészségügyi Minisztérium – amely kizárólag Angliában felügyeli az egészségügyi ellátást, a Királyság többi részén nem – szóvivője szerint az adatok félrevezetőek, és rámutatott arra, hogy 212-vel több európai orvos dolgozott az országban 2017 szeptemberében, mint egy évvel korábban.

IllusztrációForrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Nomad

A magas színvonalú tudományos kutatás, a vízum nélküli munkavégzés és az angol nyelvtudás széles körben vonzóvá tette az Európai Unió orvosai számára az Egyesült Királyságba történő áttelepülést – nyilatkozta Elias Mossialos a Londoni Közgazdaságtudományi Iskola egészségügy-politika professzora.

A verseny a szakképzett orvosok után még csak most kezd igazán beindulni: Az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra az Uniónak 230 ezer orvosra lesz szüksége, míg világszerte 2,6 millió új doktor kellene az Egészségügyi Világszervezete szerint.

A Nagy-Britanniába érkező orvosok száma 2015-ben kezdett meredeken zuhanni, amikor David Cameron, akkori miniszterelnök bejelentette, hogy megtartják a népszavazást a brexitről. Ráadásul

nemcsak orvosok érkeznek kevesebben, hanem a szakképzett ápolók is. Ez arra késztette az Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatót, hogy több gyakornoki pozíciót hirdessen meg ebben a munkakörben.

A General Medical Council adatai szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyar orvosok a fél százalékát teszik ki a teljes orvosállománynak, szám szerint 1 528-an vannak.

Az NHS szeptemberben közzétett tanulmánya szerint nagyjából 10 ezer európai uniós ápoló és orvos már kilépett az ellenőrzésük alól, vagyis elhagyta Nagy-Britanniát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK