Hongkongban van a világ talán leginnovatívabb szent helye

2018.02.16. 16:14

Szokatlan, de érthető innovációt mutatott be a világ legnépszerűbb taoista temploma, a hongkongi Wong Tai Sin – írja az Asia Times. A taoizmus követői és a turisták körében is rendkívül népszerű szentély mostantól mobilfizetéssel is fogad adományokat. Ez bármennyire is meghökkentő elsőre, a magyarázat logikus és racionális, sőt, kifejezetten felhasználóbarát.

Ahogy az Investor megírta, a kínai holdújév ünneplése nemcsak kulturális szempontból kiemelkedő esemény a Távol-Kelet országaiban, hanem ökonómiai vonatkozása is jelentős, hiszen ilyenkor óriási pénzek áramlanak a gazdaságban. A Wong Tai Sin templomnak pedig a két leggazdagabb kínai, az Alibaba-vezér Jack Ma és a CK Hutchison mögött álló Li Ka-shing közös vállalata, az Alipay Hong Kong szállította a mobilfizetési megoldást. Nem is akármiért.

Imádkozók a Wong Tai Sin templomnálForrás: AFP/Dale De La Rey

Fel is lehet gyorsítani

A templomot egész évben rengeteg hívő és turista keresi fel. A forgalom különösen a holdújévkor erősödik fel, amikor a hívők egy része felköszönti Wong istent, és füstölőket gyújt oltára előtt. A hagyomány szerint, a halhatatlan Wong korábban egy taoista remete volt.A taosita felfogás szerint, tisztelője az új évben annál nagyobb szerencsére számíthat, minél előbb meggyújtja az illatos pálcikákat. De más spirituális gyakorlatok is kapcsolódnak a szentélyhez, a hívők pedig rengeteg pénzt adományoznak annak, meggyőződésükből fakadóan.

A tavalyi pénzügyi évben például 46 millió dollárnyi összeget, mely egy közepes méretű hongkongi cég értékével egyenlő.

A közel 12 milliárd forintnak megfelelő pénzmennyiséget a hívők és imádkozók azért adták, mert meggyőződésük szerint, kívánságaik és vágyaik hamarabb teljesülhetnek így, és a szerencse is nagyobb mértékben mosolyog rájuk.

Wong ugyanis szívesen fogadja kegyeibe azokat, akik tiszteletet tanúsítanak iránta, de az általánosan elterjedt nézet szerint, erre különösen nagy az esély akkor, ha a főhajtást többszöri és nagyobb összegű templomi adományok is kísérik. Ez a magyarázata az évről-évre adomány formájában összegyűlő komoly summának.

Az istenség QR-kódja

A tekintélyes mennyiségű készpénzt azonban mostantól innovatív mobilfizetési megoldás váltja fel. A szentélyt felkeresőknek így még könnyebb dolguk van akkor, amikor adományoznak. Hála az Alipay megoldásának, mostantól elég csak a mobilfizetési megoldásban a templom QR-kódját beolvasni ahhoz, hogy pénzadományuk eljusson Wong-hoz. Hasonlóan járhatnak el akkor, ha a szertartásokhoz használt kellékeket – olaj, füstölő – a helyszínen akarják megvásárolni.

Ezzel a megoldással a Wong Tai Sin nem csak Hongkong legnépszerűbb, hanem globális viszonylatban is az egyik leginnovatívabb szent helye lett. A templom a mostani újdonság mellett, már online szolgáltatásként is kínálja áldásait.

Hosszú expozíciós idejű felvétel egy kínai pályaudvarról, a tavalyi holdújév idején: óriási tömegek és óriási pénzek mozdulnak meg a gazdaságbanForrás: MTI/EPA/FEATURECHINA/-------------------

A most elindított mobilfizetési szolgáltatás kapcsán – értelemszerűen – még nem áll rendelkezésre információ arról, gyorsabban váltak-e valóra azoknak kívánságai, akik a kényelmes és gyors, QR-kód alapú adományozást választották a készpénzzel való szöszmötölés helyett.