Már a Kalasnyikovot is privatizálják

2018.02.16. 11:44

Eladja a részvényei egy részét az orosz állam a híres Kalasnyikov fegyvergyártó cégben, írja az AFP nevű francia hírügynökség.

Az orosz állam jelenleg a részvények 51%-át birtokolja a vállalatban, ezt fogja 25%-ra csökkenteni, tudatta a cég sajtóközleményében.

A vevő Alekszej Krivoruciko, a Kalasnyikov vezérigazgatója, akinek már amúgy van részesedése ott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is kedveli a Kalasnyikovot.Forrás: MTI/EPA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓ/Alekszej Druzsinyin

Állítólag 1,5 milliárd rubelt fog fizetni érte, ami 21 millió eurónak felel meg. A becslések szerint a vállalat részvényeinek az értéke az elmúlt 4 évben a duplájára nőtt.

Ez elsősorban a cég egyre növekvő külföldi exportteljesítményének köszönhető, ami komoly eredmények tekinthető, hiszen 2014 óta az ukrán válság miatt elméletileg szankciókat vezettek be a Kalasnyikov eladására is.

A leghíresebb termékük az AK-47 gépkarabély, amit a világ a tervezője, Mihail Kalasnyikov, szovjet altábornagy után nevezett el. Ő egyébként a német Sturmgewehr 44-ről mintázta a géppisztolyt.

A fegyvergyártó cég Moszkvától 1 300 km-rel keletebbre található, Ilejvsk városában. Nagy múltra tekint vissza, még a napóleoni háborúk idején alapították, 1807-ben.2013-ban vette fel a Kalasnyikov nevet, abban az évben amikor meghalt a tervezője 94 éves korában. Ekkor magába olvasztott egy kisebb fegyvergyártót is.

Azóta az exportra koncentrál, amiben meglepően sikeres.